Välj ditt område

Attunda: ”Vi har hittat en väg framåt”

Nyheter Brandkåren Attunda kan ha hittat en lösning för att få behålla sina deltidsbrandmän. På torsdagen lade de fram ett förslag på en överenskommelse med fackförbunden och medarbetarna.

Under torsdagsmorgonen kom beskedet att 67 av 72 anställda deltidsbrandmän inom brandkåren Attunda i Upplands-Bro, Sigtuna och Knivsta säger upp sig. I Upplands-Bro handlar det om 23 av 25 deltidsbrandmän som nu valt att sluta.

Bakgrunden är det kollektivavtal, RiB 17, som träffats mellan arbetsgivarorganisationerna Pacta och SKL (Sveriges kommuner och landsting) och fackförbunden Kommunal, Vision och Brandmännens riksförbund. Det medför att brandmännens ersättning i praktiken kan sänkas med 25 till 30 procent.

Mer om detta kan du läsa i Mitt i:s artikel som publicerades på onsdagen: Brandmän hotar att säga upp sig

Den senaste tiden har dock arbetsgivaren arbetat för att hitta ett sätt att behålla sin personal med samma ersättning som tidigare. På torsdagen höll Brandkåren Attunda ett möte med de fackliga företrädarna och lade fram ett förslag på en överenskommelse, som också ska ha skickats ut till de anställda.

– Utan att frångå det centrala avtalet har vi hittat en väg framåt. Den är presenterad för de fackliga och även medarbetarna så att de kan ta ställning till hur de ser på det här, säger Patrik Thunholm som är administrativ chef på Brandkåren Attunda.

Han menar att det inom det centrala avtalet från SKL finns några punkter där man kan göra lokala justeringar, men alla detaljer är inte klara.

– Det förslag vi presenterar matchar så att det inte ska blir något inkomstbortfall för den enskilda, utan snarare att det träffar lite högre, säger Patrik Thunholm.

Camilla Janson (S) är ordförande i förbundsdirektionen för Attunda.

– Vi vill självklart att brandmännen ska vara kvar och att de ska ha så bra förutsättningar som möjligt. Det är vår absoluta vilja och ambition, kommenterar hon situationen.

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Morgonkollen

Man knivhuggen till döds i Jordbro

inbrott Solna
Brott

Anmälda inbrott: 30 procent fler på ett år

Nyheter

Bilist körde rakt in i villaträdgård

Nyheter

Sittstrejken på Medis får förlängt tillstånd

Brott

Äldre man saknar körkort – kör bil varje dag

Nyheter

Boende oroliga efter dödsskjutning i Tensta