Attunda tingsrätt blir dubbelt så stor

Trots sina 14 våningar blir Attundas utbyggnad högre än Turebergshuset som har 15. Det beror på att rättegångssalarna har betydligt högre takhöjd än normala kontorshus. Foto: Vacse AB/ON arkitekter
Trots sina 14 våningar blir Attundas utbyggnad högre än Turebergshuset som har 15. Det beror på att rättegångssalarna har betydligt högre takhöjd än normala kontorshus. Foto: Vacse AB/ON arkitekter
Foto: Vacse AB/ON arkitekter
Foto: Vacse AB/ON arkitekter
Attunda tingsrätt bygger ut och blir mer än dubbelt så stor. Med 14 våningar spektakulär arkitektur blir Attunda ett nytt landmärke i Sollentuna - och en av de största tingsrätterna i Sverige.

– Det är en monumental utbyggnad som kommer att bli ett spännande landmärke i centrala Sollentuna, säger Thomas Ardenfors (M).

Idag består ytan mellan Attunda tingsrätt och Folktandvården av en grusad parkeringsplats. Men snart kan en 14 våningar hög utbyggnad av Attunda tingsrätt uppföras där – och ge centrala Sollentunas skyline en ny prägel.

Igår kväll föreslog stadsbyggnadsnämnden att kommunstyrelsen ska godkänna ett avtal med fastighetsägaren Vacse som äger Attunda tingsrätt.

– Det är en monumental utbyggnad som kommer att bli ett spännande landmärke i centrala Sollentuna, säger nämndens ordförande Thomas Ardenfors.

Den planerade utbyggnaden innebär en fördubbling av de befintliga lokalerna.

– Till ytan sett blir Attunda en av de största tingsrätterna i Sverige, åtminstone bland topp fem, säger Kjell-Åke Nilsson, fastighetschef på Domstolsverket.

Förutom flera nya förhandlingssalar planeras även två nya toppmoderna säkerhetssalar som ska kunna användas för särskilt krävande mål från resten av Stockholmsområdet.

– Det är brist på stora förhandlingssalar i hela regionen, säger Inger Söderholm, lagman och myndighetschef på Attunda tingsrätt.

Attunda tingsrätt stod färdig så sent som 2010. Men redan i början av 2015 hade de växt ur sina nya lokaler och tvingats placera en av enheterna i polishuset.

– Med en ökad befolkning följer en ökning av antalet mål. Nu tar vi lite höjd för framtiden, säger Inger Söderholm.

Hon säger till Mitt i att hon ser fram emot att börja planera för de nya lokalerna.

– Vi tycker om exteriören, den passar väldigt bra med en modern domstol, säger hon.

Attundas utbyggnad är inte bara en angelägenhet för rättsväsendet. Satsningen innebär 150-200 nya arbetsplatser till Sollentuna. Och avsikten är att omkring en tredjedel av lokalerna i huset ska tillfalla andra hyresgäster än Domstolsverket.

Dessutom blir det publika verksamheter, som till exempel kaféer, i delar av bottenplanet som kommer att hamna i nivå med pendelgången. Detta genom att marknivån sänks på den norra delen av huset.

Thomas Ardenfors beskriver ombyggnaden av pendelgången som en enorm upprustning av gatumiljön.

– Det handlar inte om fernissa i form av ny färg på tunnelväggarna, utan en total makeover.

Även själva arkitekturen är tänkt att bli ett mervärde.

– Både vi och kommunen har ställt höga krav på gestaltningen, säger Henrik Lindekrantz på fastighetsägaren Vacse.