”Audition” på dansskola upprör

Lidingö Danscenter håller regelbundet uttagningsprov för att placera barnen i olika nivågrupper. Fruktansvärt tycker en mamma vars dotter skildes från kompisarna och slutade dansa.

Flickan var tolv år gammal och hade dansat mixdans tillsammans med sina kompisar i ett par terminer när dansläraren berättade att man kunde göra uttagningsprov för att få dansa i mer avancerade grupper. Flickan gjorde provet och hamnade i en grupp där hon inte kände någon, medan hennes kompisar alla fick gå vidare till en svårare grupp.

– Hon blev jätteledsen och besviken och ville inte fortsätta dansa. Jag tycker att det är hemskt att barn ska nivåindelas redan i den här åldern, säger mamman.

Anne-Lie Kallenberg som är rektor för Lidingö Danscenter menar att uttagningsprovet är frivilligt.

– Det är något vi gör för att de som utvecklas snabbare inte ska tappa sugen. Visst blir en del barn ledsna men vi kan inte gardera för det. Vi försöker förbereda både föräldrar och barn på att det kan bli ett nej, säger hon.

Mamman upplevde dock att dansläraren hade rekommenderat alla i gruppen att göra uttagningsprovet och att det inte fanns någon naturlig fortsättning om de inte gjorde det. Innan man gör provet, eller audition som det kallas, kan man betala för en särskild audition-kurs om fyra träningstillfällen, vilket mamman också gjorde.

– Min dotter var medveten om att det kunde bli ett nej men såg ändå fram emot att fortsätta dansa med sina kompisar och jag tänkte att det var givet att alla skulle få fortsätta tillsammans efter audition. Hon var glad och förväntansfull innan, nu är hon uppgiven.

Enligt Anne-Lie Kallenberg finns det många grupper man kan dansa i om man inte vill göra uttagningsprov.

– Vi erbjöd flickan plats i en grupp efter audition men där passade inte tiden. Men det finns massor av andra grupper där alla är välkomna. Vi avråder från att genomföra audition om man inte känner att man vill och är förberedd, det är faktiskt bara en liten del av eleverna som väljer att göra provet.

Mamman menar att det är otidsenligt och onödigt att gruppera barnen efter nivå.

– I den här åldern är ju den sociala biten lika viktig som själva aktiviteten, jag tycker att alla borde få vara med oavsett nivå, säger hon.