August Berg hyllas som frälsare – men i Vallentuna är han okänd

August Berg där allting började. Redan som treåring gick han på hockeyskola i ishallen.
August Berg där allting började. Redan som treåring gick han på hockeyskola i ishallen.
Hemma är det få som vet vem han är. Uppe i Leksand samlas storögda tioåringar runt honom när han går på stan.
August Berg från Västra Bällsta lyfte ortens klassiska hockeylag tillbaka till SHL.
– Jag var i chock i flera dagar efteråt, säger han.

Leksands IF brukar pendla mellan SHL, det som förr hette elitserien, och allsvenskan. Den 5 april gjorde laget sin femte kvalmatch mot Mora IK. Det stod oavgjort med 2–2 men i förlängningen av daladerbyt var det han som satte det avgörande målet och lyfte Leksand tillbaka till SHL. Ett mål som samtidigt var hans första som senior.

Jublet bland leksingarna hade inga gränser. När laget efter segerfesten återvände till ishallen vid tvåtiden på natten stod tusentals supportrar och väntade. Spelare efter spelare kallades fram för att motta deras hyllningar. 

Okänd bragd

– Jag var i chock flera dagar efteråt, säger han. Många i laget, sådana som är uppvuxna i Leksand, sa att jag nog inte förstod vad det betydde för dem.

Sedan åkte han hem till föräldrahemmet i Västra Bällsta. Och här är det ingen, utom de som känner honom, som har en aning om den hjältestatus han erövrat i Leksand. Däruppe blir han omringad av storögda mellanstadiekillar om han går in på Hemköp. Här kan han plocka ner mjölk i kundvagnen utan att någon reagerar.

August Berg som knattespelare.

– Många älskar verkligen hockey och har koll på spelarna i A-laget. Det är roligt när folk känner igen en och vet att jag brinner för klubben, säger August Berg som skrivit på för ytterligare två år i Leksand. 

Han fann sitt mål i livet ovanligt tidigt. Var bara två och ett halvt när han lärde sig åka skridskor och tre när han började i hockeyskola. För att få så mycket istid som möjligt var han med i både Ormsta HC och Vallentuna Hockey. 

Hockeygymnasium

Efter hockeyskolan skapades Vallentunas Team 99, där hans pappa var en av tränarna, och de han lärde känna då är fortfarande hans bästa vänner. 

Det gick bra för August Berg som ofta fick träna med de äldre lagen. Vid 14 bytte han till det mer elitsatsande SDE HF, Stocksund-Danderyd-Enebybergs hockeyförening. Hockeygymnasiet i Gävle tog honom till Brynäs juniorlag. Efter två år flyttade han till AIK:s juniorlag.

Frälsare

– Men där blev jag skadad första veckan på is. Förra året var tufft, jag var skadad i princip hela säsongen. Så det var en lättnad att jag kunde spela bra i år. 

Om man frågar en Leksandsbo skulle nog ”bra” anses som en väl ljum beskrivning av hans insatser under den gångna säsongen. Han kom till Leksand som junior men plockades upp i A-laget redan i höstas. Och lokalpressen skriver lyriskt om hur segermålet mot ärkefienden Mora ”frälser en hel bygd.”

Träningsglädje

Nu väntar sommarens fysträning, en period med löpning och benböj men utan matcher. En period då tävlingsinriktade spelare ibland tacklar av. Men August Berg gillar det. Han har alltid tyckt om att träna, aldrig behövt leta efter motivationen.

Vad är målet?

– Det är ju NHL såklart. Men man vill spela där man är tillräckligt bra, så att det är roligt. Glädje har alltid varit det största för mig. Man hör folk som vill bli proffs för att de vill tjäna massor med pengar. Men jag gör det här för att jag tycker att det är kul.

Fakta

Konståkande syskon

Namn: August Berg.

Ålder: Fyllde 20 år på påskdagen.

Familj: Mamma, pappa, tvillingbror och storasyster. Syskonen är konståkare. ”Vi har varit en riktig ishallsfamilj.”

Bor: I lägenhet i Leksand och hos mamma och pappa i Västra Bällsta.

Gör: Back i Leksands IF. Är hemma i Vallentuna fram tills sommarens fysträning börjar i nästa vecka.

Aktuell: Satte den 5 april det avgörande målet i kvalmatchen mot Mora och lyfte därmed Leksand från allsvenskan till SHL.