August tog studenten i en unik brandbil

Tre finns kvar av de åtta brandbilar som skötte stans brandförsvar på 30-talet.

En av dem blev August Palm från Vällingby upphämtad med när han tog studenten i fredags.

När Vällingbybon August Palm, 18 år, tog studenten från Bromma gymnasium i fredags blev det inget vanligt studentflak. I stället färdades han i en unik brandbil från 30-talet. En A6:a för att vara specifik.

– Den används till veteranbilsträffar. Det är ett gäng entusiaster som putsar och filar på de här, säger August pappa Anders Palm som är brandingenjör och fått låna bilen.

A6:an är en av totalt åtta stycken brandbilar som fanns i Stockholms brandförsvar mellan åren 1931 och 1952. Av dessa åtta finns tre stycken kvar i dag, enligt Anders Palm.

Just den bilen August åkte med tillhörde Östermalms brandstation och var avsedd för tio personer. Toppfarten var hela 70 kilometer i timmen.

– Du kan tänka dig hur det var att sitta i det fria och susa fram när det var minus 20 grader, säger Anders Palm.

Hu fick du tag på bilen?

– Jag fick höra om den när min äldste son gick ut gymnasiet för två år sedan i Bromma, men tyvärr var bromsarna trasiga då. Då lånade vi en gammal kranbil i stället.

Sonen August Palm var själv nöjd med sitt ovanliga transportmedel när Lokaltidningen Mitt i ringde upp honom dagarna före studenten.

– Ja, alla andra ska nog åka flak.

Har du provåkt?

– Nej jag har inte provat än. Men det ska bli kul. När min storebror tog studenten åkte han också brandbil men den var inte lika gammal.

Vad händer efter studenten?

– Jag har inga planer än så länge. I sommar ska jag nog jobba lite på vårt landställe.

August Palm blev upphämtad i en brandbil från 30-talet när han tog studenten på Bromma gymnasium.