ANNONS

300 p-automater har försvunnit i innerstan

Inte lika lätt att hitta p-automater i innerstan. Nära var fjärde har försvunnit.
Inte lika lätt att hitta p-automater i innerstan. Nära var fjärde har försvunnit.
Det är allt glesare mellan parkeringsautomaterna i innerstan.
300 har tagits ner – nästan var fjärde automat.
– Vi har allt mer satsat på appen, säger Erik Söderberg, på trafikkontoret.
ANNONS

Har du också lagt märke till att parkeringsautomaterna blivit allt färre? Runt 300 stycken har försvunnit från innerstan de senaste åren, vilket är 23 procent. Alltså nästan var fjärde automat.

Automaterna som är kvar har bytts, eller ska snart bytas, ut till solcellsdrivna maskiner där man endast kan betala med kort eller via Stockholms stads app. Kontanterna har helt försvunnit. Det går inte heller längre att få kvitton i automaterna.

– Bytet har gjorts för att minska risken för inbrott i automaterna. Och för att spara på miljön, säger Erik Söderberg, kommunikatör på trafikkontoret.

Varje år skrevs det tidigare ut 7,4 miljoner biljetter i automaterna, vilket gjorde att automaterna krävde mycket underhåll som man nu hoppas slippa.

Att p-automater har försvunnit beror på att staden vill att allt fler ska betala parkering med sina smarta telefoner.

– Vi har allt mer satsat på appen. Den har ersatt automaterna, säger Erik Söderberg.

Det finns nu 1 116 parkeringsautomater i hela Stockholms kommun. Runt 1 000 av dem finns i innerstan. Runt hundra nya automater har satts upp i ytterstan på grund av de nya parkeringsreglerna. Läs mer om dem här.

ANNONS

Fakta

Så parkerar du

P-automat: Skriv in registreringsnummer, välj taxa och hur länge du vill parkera. Betala med kort. De nya automaterna är helt fria från papper.sbiljjet och kvitton. Köpet syns i parkeringsvakternas system genom att de söker på ditt registreringsnummer.  Kvitto skickas digitalt. Du kan betala din parkering via dator,  eller stadens app.

P-app: Laddas ner till din smarta telefon via IOS eller Android.Du kan påbörja betalningen när du parkerat fordonet och avsluta den när du lämnar parkeringsplatsen. På det sättet slipper du att betala för outnyttjad parkeringstid. För att kunna använda betaltjänsten behöver du registrera dig med ett betalkort första gången.

Telefon: Via talsvar 0770- 991 991

Källa: Stockholm stad
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.