Automatvapen hittat i lägenhet

En Huddingebo misstänktes ligga bakom en skottlossning i Botkyrka.

Vid husrannsakan hittades ett automatvapen i mannens hem, men han var oskyldig till skotten.

En man blev skjuten med en pistol utanför en restaurang i Botkyrka i slutet av november.

När polisen kom dit hittades mannen med tre skottskador i benen.

Innan skottlossningen ska den skjutne mannen ha druckit alkohol, innan det blev bråkigt och han uppmanades att lämna restaurangen.

Enligt den skjutne ska en man i 30-årsåldern ha följt efter, 15 meter bakom honom.

Plötsligt ropade förföljaren åt honom att stanna. Sedan tog han upp en pistol och sköt ”tre snabba skott” mot mannen från cirka två meters håll.

En misstänkt gärningsman pekades snart ut. När polisen gjorde husrannsakan hos den misstänkte mannen, som bor i Huddinge, hittades en automatkarbin med 51 patroner i magasinet, varpå han häktades.

– Den personen är nu försatt på fri fot men är fortfarande misstänkt för grovt vapenbrott som han också har erkänt. Men det visade sig vara fel person när det gäller skjutningen, säger kammaråklagare Thomas Hertz.

Enligt åklagaren var det ren tur att man hittade vapnet.

– Polisen har vissa personer som de snabbt riktar misstankar mot, men det var en slump att automatkarbinen hittades, säger Thomas Hertz.

Enligt tidigare medieuppgifter ska mannen, som nu är skäligen misstänkt för grovt vapenbrott, under 90-talet ha varit ledare för ett ökänt fängelsegäng.

Automatkarbinen ska nu provskjutas av Statens kriminaltekniska laboratorium. Om mannen fälls riskerar han ett till två års fängelse, enligt åklagaren.

En annan person har nu gripits misstänkt för skotten utanför restaurangen i Botkyrka.

– Jag kan av utredningsskäl inte säga något om det, men en person som är hemmahörande i Botkyrka greps och häktades den 4 december, säger kammaråklagare Thomas Hertz.

Mannen som sköts i benen ska nu vara utskriven från sjukhuset.