ANNONS

53 år av bowlande är över

Michael Mothander känner vemod nu när bowlinghallen är stängd.
Michael Mothander känner vemod nu när bowlinghallen är stängd.
Sista klotet är slaget på Lidingö superbowl. Michael Mothander har nu en vecka på sig att packa ihop och sälja inventarier. Osäkert är vad som kommer att ske med hallen.
ANNONS

Lidingös bowlinghall öppnade 1964 men sedan i söndags är det slutbowlat. På grund av ekonomiska skäl så slår bowlinghallen igen. Lidingö superbowl har kämpat med ekonomin under de senaste åren. Lidingö stad har tidigare år hjälpt till med ett driftsbidrag men sedan staden slutade med bidraget blev de ekonomiska problemen oöverstigliga.
Michael Mothander har drivit bowlinghallen i många år och tycker att situationen är tråkig.
– Det känns väldigt vemodigt. Jag har många roliga minnen härifrån, säger han.
Den gångna helgen hade hallen sin sista karaokeafton och sitt sista barnkalas och på lördagen var det 250 personer som kom på ett avslutningskalas. På söndagen avslutades helgens alla jippon med en bowlingtävling.
– Ja, vi hade en bra sista helg, men nu är det över. Nu håller vi på att röja och packar ihop. Vi säljer bowlinginteriören på internetauktioner och vi ska försöka packa ihop allt på en vecka, säger Michael Mothander.

Vad lokalen kommer att användas till är oklart. Åsa Lennmor är styrelseledamot i bostadsföreningen Bowlingspalatset som bowlinghallen har sina lokaler i.
– Bostadsrättsföreningen för diskussioner med olika intressenter, säger hon.
När det tidigare i år blev klart att hallen skulle slå igen uttryckte Lidingöbor sina åsikter på sociala medier och var kritiska till att Lidingö stad inte kunde stödja verksamheten. En namninsamling drog igång, men förgäves. Carl-Johan Schiller (KD) är ordförande i kultur- och fritidsnämnden och har i en tidigare intervju i LT sagt att kommunens regler påvisar att Lidingö stad inte ska stödja företagare ekonomiskt.
De aktiva bowlingklubbarna Trol, Värtan och Makkabi som har haft sina hemmamatcher på Lidingö superbowl flyttar till andra hallar i Stockholm. Pensionärerna tvingas åka till Sollentuna för att spela men vad BK Mixarna, som är en förening för förstånds- och funktionshandikappade, ska ta vägen är oklart.
– Hela BK Mixarnas existens är i fara. Vi för en dialog med staden, men det kommer att bli en stor omställning och utmaning för oss, säger Anders Rudolfsson, ordförande för BK Mixarna.

Det uppstår praktiska problem med att hallen läggs ner.
– Många av de som spelar i Mixarna klarar inte av att åka buss eller t-bana själva. Och de allra flesta bor på Lidingö. Frågan är hur vi ska kunna ta oss dit. Det kräver personal och hjälp med transporten. Vår förhoppning är att vi ska kunna fortsätta spela bowling, säger Anders Rudolfsson.

ANNONS