ANNONS

Åva gård sålt – Naturvårdsverket köper för 30 miljoner

Malin Östlingsson och Fredrik Segerberg som arrenderar Åva gård i Tyresö har blivit uppsagda.
Åva gård har fått ny ägare. De tidigare mjölkbönderna Malin Östlingsson och Fredrik Segerberg flyttade i höstas med djuren till Gotland.
Naturvårdsverket köper Åva gård av Stockholms stad för 30 miljoner kronor.
– Vi tryggar nu möjligheterna att göra området kring Tyresta och Åva tillgängligt för naturupplevelser, säger Björn Risinger, generaldirektör på Naturvårdsverket.
ANNONS

I höstas fattade Stockholms stad beslut om att sälja Åva gård. Målet var att hitta en köpare som tar hänsyn till naturvården i området.

30 miljoner kronor – detta ingår

På tisdagen offentligjordes den nya ägaren. Naturvårdsverket köper 500 hektar mark med tillhörande byggnader för 30 miljoner kronor. Däri ligger bland annat Åva gård som var den sista mjölkgården i Stockholms stads ägo, en camping, scoutstuga och byggnader för en båtklubb.

Granne med nationalparken

Marken ligger i Tyresta naturreservat som angränsar till Tyresta nationalpark som sedan tidigare ägs av Naturvårdsverket.

– Vi säkrar nu en fortsatt god och effektiv förvaltning av Tyresta nationalpark och naturreservat och av de höga naturvärdena i området. I ett längre perspektiv ser vi att behov och efterfrågan på tätortsnära naturområden kommer fortsätta att öka, säger Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

– Vi tryggar nu möjligheterna att göra området kring Tyresta och Åva tillgängligt för naturupplevelser och även kunna kanalisera ett större besökstryck till nationalparken och reservatet i framtiden.

Mjölkbönderna flyttade till Gotland

Stockholms stad skriver i ett pressmeddelande att fastigheterna på Åva gård gett en underskott på 1,5 miljoner kronor årligen samtidigt som stora renoveringsbehov finns.

Bostads- och fastighetsborgarråd – Dennis Wedin

Dennis Wedin. Foto: Anna Z Ek

Fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) är nöjd med Naturvårdsverket som ny ägare.

ANNONS

– Försäljningen ger samtidigt staden större möjlighet att fokusera på att äga och förvalta det som ingår i stadens kärnverksamhet, säger han i ett uttalande från Stockholms stad.

De tidigare mjölkbönderna Malin Östlingsson och Fredrik Segerberg som drev gården i 13 år flyttade i höstas med 150 djur till Gotland.

Naturvårdsverket har tillträde den 2 november.

De drev Åva gård – har nu flyttat alla 150 djur till Gotland

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.