ANNONS

Avancerade vården i hemmet stänger 40 platser

30 anställda är på väg bort från avancerade sjukvården i hemmet i söderort.
24 anställda är på väg bort från avancerade sjukvården i hemmet i södra Stockholm.
Landstingets avancerade sjukvård i hemmet i södra Stockholm vill ta bort ett team på 24 tjänster vid Långbro Park i Älvsjö. Totalt stängs 40 av hela ASIH Södras 384 vårdplatserna. "Det är ingenting jag kan prata mer om just nu", säger verksamhetschef Anna Ström till Mitt i.
ANNONS

Artikeln har uppdaterats.

Enligt uppgifter till Mitt i blixtinkallades anställda inom den avancerade vården i hemmet i södra Stockholm till ett möte under onsdagen. Där fick de beskedet att närmare 30 anställda behöver lämna avdelningen.

Enligt Mats Söderhäll, verksamhetschef inom somatiska specialistvården, är det ett av tre team vid Långbro Park i Älvsjö man vill ta bort.

Beslutet ska ha tagits för att få budgeten i balans, och de anställda ska ha blivit erbjudna andra tjänster.

190 anställda finns totalt på ASIH Södra Stockholm fördelade på flera olika team, vid Långbro Park i Älvsjö, i Nacka, i Handen och i Huddinge.

Totalt finns 384 vårdplatser inom ASIH Södra och man vill nu alltså stänga 40 av dem.

Mats Söderhäll skriver i mejl till Mitt i på fredagen att ASIH Södra Stockholm har fler platser än patienter, och därför vill dra ned med ett team vid Långbro Park.

Förhandlar med facket

”Samtliga de patienter som i dag är inskrivna på ASIH Stockholm Södra kommer även fortsättningsvis få samma goda och patientsäkra vård som idag”, skriver han i mejlet.

”ASIH Stockholm Södra har under lång tid ej kunnat fylla de platser som ingår i avtalet och har i och med det haft outnyttjade resurser”, fortsätter han.

ANNONS

Ledningen bekräftar att mötet ägt rum.

– Det är ingenting jag kan prata mer om just nu. Det är för känsligt läge. Vi är i förhandlingsläge med fackföreningarna och jag får återkomma om en eller två veckor. Men ingen medarbetare blir uppsagd utan erbjuds annan placering, säger verksamhetschefen Anna Ström.

Den avancerade sjukvården i hemmet, eller ASIH, gör det mesta ett vanligt sjukhus gör men hemma hos patienter. Ofta handlar det om långtidssjuka som behöver smärtlindring, intravenösa dropp, blodtransfusioner eller befinner sig i livets slutskede.

Det finns i dag cirka 20 olika vårdgivare som bedriver ASIH i Stockholm, och enligt Mats Söderhäll råder en överkapacitet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.