ANNONS

Åvas skolkock till OS i matlagning

Johan Grund tillagar tävlingens kötträtt.
Johan Grund i fall färd med att slutföra sin vildsvinsytterfilé.
Från och med idag till och med tisdag pågår OS i matlagning, Culinary Olympics, i Stuttgart. Med i den prestigefyllda tävlingen finns två Täbykockar, Johan Grund och Nevena Misic.
ANNONS

120 portioner på valfria råvaror, till ett värde av max fem euro per portion.

Lägg därtill att menyerna måste innehålla allt från kött, fisk, vegetariskt, finger food och dessert.

Där har du förutsättningarna för den grupp av kockar som just nu laddar upp inför OS i matlagning, i grenen storkök.

Täby välrepresenterat

Med i laget, som leds av Huddinges Michael Bäckman, finns två skolkökskockar från Täby. Johan Grund, kock på Åva Gymnasium, samt comiss (kockassistent, red.anm) Nevena Misic som till vardags är kock på Näsbyparkskolan.

Niklas Pallgren, Johan Grund, Alisha Mynders, Michael Bäckman, Nevena Misic och Patrick Dunn.

Niklas Pallgren, Johan Grund, Alisha Mynders, Michael Bäckman, Nevena Misic och Patrick Dunn.

Johan Grund och resten av laget håller just på att packa ihop alla råvaror inför flyget ner till tävlingen i Stuttgart. Hela veckan har gått åt till förberedelser.

Nu, bara timmar innan laget ska bege sig till hotellet på Arlanda för att vara redo inför den tidiga avfärden på fredag morgon, börjar nervositeten kännas av.

– Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte var nervös, säger Johan.

ANNONS

Kom inte in

Två gånger försökte han komma in på restaurangutbildningen på gymnasiet. Utan att lyckas. Istället blev det chark och livsmedel, som ledde honom mot 16 år i olika kötthandlar.

För 2,5 år sedan började han ett tillfälligt jobb i skolköket på Åva gymnasium, och där har han blivit kvar.

– Jag trivs så väldigt bra, med kollegorna, cheferna och inte minst gästerna.

Men nu väntar stora utmaningar. OS i matlagning är världens största matlagningstävling och konkurrensen är stenhård.

– Vi vet att det är lite av en David och Goliat situation. Vi är det enda laget med skolkökskockar, nästan alla andra jobbar med att tävla i mat. Det är över 2000 av världens duktigaste kockar som är där. Men såklart har vi en chans. Vi har siktet inställt på medalj, säger han.

Måndag 05.00

Under fredagen är det invigning, då Johan och lagkamraterna ska gå bakom den svenska fanan tillsammans med bland annat det svenska kocklandslaget.

Under lördagen är det ledig tid, vilken ska ägnas åt att spana in konkurrensen.

På söndag är det dags att förbereda allt. Skala och väga, men inte skära eller tillaga något.

Och på måndag 05.00 går laget in i tävlingsköket för en fem timmar lång session. De ska laga, servera och inte minst städa köket.

Vildsvin i OS

Rotsellerifylld vildsvinsytterfilé med kvarngrynsrisotto smaksatt med hjortron och salvia. Serveras med rosmarinbakat äpple toppat med citron- och vitlökskanderad brysselkål. Till detta pilsner demiglaze och rotsellerikräm.

– Det är det svenska kocklandslaget som ska in i köket efter oss och göra sitt chefs table, så det gäller att vi städar bra, säger Johan.

ANNONS