Avbröt bråk i trappen – blev misshandlad

Mannen slog till grannkvinnan i trapphuset.
Mannen slog till grannkvinnan i trapphuset.
I en lägenhet på Södermalm hördes ett rejält oväsen. En granne reagerade eftersom hon visste att en äldre kvinna bodde i lägenheten och gick ut i trapphuset för att se till att ingen for illa. Då träffade hon en aggressiv man som rusade mot henne.

Det var i maj förra året som flera personer i ett bostadshus på Södermalm hörde ett högljutt bråk i grannlägenheten. Från lägenheten hördes aggressiva skrik och en kvinnlig granne kände till att en 76-årig kvinna bodde i lägenheten. Hon blev orolig att hon var i fara och valde då att gå ut i trapphuset. Där stod en yngre man, den äldre kvinnans son, och låste dörren.

”Jag ska döda dig din jävel”

När grannkvinnan frågade mannen vad han höll på med sa han att oljudet kom från lägenheten ovanför, men grannkvinnan sa att det inte stämde. Då rusade mannen mot henne i full fart och försökte slå henne i ansiktet, men missade och träffade henne i skuldran. Han skrek samtidigt att ”jag ska döda dig din jävel”.

Grannkvinnans man, som befann sig längre in i lägenheten, hörde tumultet i trapphuset och jagar bort den aggressive mannen ner i trappen som även sa till honom att ”jag ska mörda dig”.

Döms till rättspsykiatrisk vård

Mannen döms av Stockholms tingsrätt för misshandel och olaga hot med påföljden rättspsykiatrisk vård. Enligt läkarintyg har mannen begått handlingarna under en allvarlig psykisk störning. Grannparet fick 7 600 respektive 5000 kronor i skadestånd.