ANNONS

Även klädkedjorna återvinner

Den som lämnar in för återvinning i butik kan få rabattkuponger - som triggar försäljning, vilket inte gynnar miljön, menar Naturskyddsföreningen.
Den som lämnar in för återvinning i butik kan få rabattkuponger - som triggar försäljning, vilket inte gynnar miljön, menar Naturskyddsföreningen.
Flera klädkedjor har insamling av begagnade kläder i sina butiker.

Men Naturskyddsföreningen är skeptisk till att man får rabattkuponger i utbyte.
ANNONS

Fler aktörer än Stadsmissionen hanterar begagnade kläder. Exempelvis har både Myrorna och Röda korset second hand-butiker.

Dessutom samlar numera flera kommersiella klädkedjor in begagnade kläder. Det gäller till exempel Lindex, Kapp Ahl och H & M. Kunderna kan lämna in kläder och textilier av alla märken i deras butiker. Mycket återanvänds på second hand-marknaden. Mycket återvinns också, och blir exempelvis isoleringsmaterial och fyllning i bilsäten.

Först ut var H & M, i februari 2013.

– Det långsiktiga målet är ett slutet textilkretslopp där uttjänta kläder kan återanvändas och återvinnas för att skapa nya textilfibrer och därmed nya produkter med mindre miljöpåverkan, säger Joanna Morell, pressperson vid H & M.

Men det finns ett minus, anser Jessica Andréason på Naturskyddsföreningen.

– Det är jättebra att klädkedjorna har insamlingar. Men det är inte bra att de som lämnar in plagg får rabattkuponger. Det triggar till mer försäljning av nya kläder och kan göra att ännu flera fullt fungerande kläder går till återvinning.

Det stora problemet är att kläder är för billiga, framhåller Jessica Andreason.

– Om de kostade mer skulle vi ta hand om dem bättre istället för att slänga dem.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.