Avföring vällde upp i lägenheten

Trots att vattnet är uppsuget ligger det fortfarande fläckar av avföring kvar på golvet hemma hos Christian Zetterström i Salem.
Trots att vattnet är uppsuget ligger det fortfarande fläckar av avföring kvar på golvet hemma hos Christian Zetterström i Salem.
Det blev stopp i hyres­husets avlopp.

Då vällde avloppsvattnet upp ur golvbrunnen och ut i familjen Zetterströms lägenhet.

– Klumpar av av­föring flöt omkring, säger Christian Zetterström.

Vattnet är uppsuget men Christian och Johanna Zetterström går omkring i tofflor. Golvet i trean på Storskogsvägen i Salem är långt­ifrån rent. Då och då kommer det pustar av dålig lukt från badrummet.

– Det ligger fortfarande bajs på golvet som inte är mitt. Och vattnet var ju avloppsvatten som är fullt med bakterier. Vi kan inte ta hem barnen, då blir de ju sjuka, säger Christian Zetterström.

Det är inte första gången det blir översvämning hemma hos Christian och Johanna Zetterström. ­Lägenheten ligger på bottenvåningen och under den går uppgångens båda avloppsstammar ihop till en. Rören är gamla och det blir lätt stopp.

Under de knappt tre år som de bott här har avloppsvatten bubblat upp fem sex gånger. De tidigare gångerna har de kunnat begränsa översvämningen till badrummet och hallen genom att lägga ut handdukar som stopp. Men inte den här gången.

– När vi vaknade såg vi att det bubblade upp i badrummet så vi ringde Akelius och felanmälde. Ett par timmar senare kom fastighetsskötaren med en sugklocka, fast vi hade sagt att det inte skulle räcka. Han gjorde det bara värre och det började flyta upp grejer ur avloppet.

Det konstaterades att avlopp­et behövde spolas och tiden gick utan att det kom någon bil. Christian och Johanna tog det lugnt och kände att det var skönt att de upptäckt översvämningen i tid. Då plötsligt märkte Christian att vatten hade runnit in i barnrummet.

– Det var ett par centimeter med vatten på golvet och mattan där inne låg och flöt. Det är en gummi­list i stället för en tröskel in till badrummet och i glipan mellan dörren och listen sprutade avloppsvattnet ut över hallgolvet och in i barnens rum.

Christian försökte så gott det gick att bygga vallar med handdukar, lakan och mattor för att hindra att avloppsvattnet spred sig längre in i lägenheten.

Så småningom, efter flera timmar, blev vattnet upp­suget. Så här efteråt tycker de att Akelius reagerat för långsamt och utan att ta situationen på allvar.

Lägenheten har nu saneras och enligt Akelius ska fuktmätningar göras. Paret är kritiskt till att Akelius inte har gjort något för att förhindra att det blir stopp i avloppet i huset. Dessutom har de hört om liknande problem på bottenvåningar i andra hus i området.

– Ingenting har hänt på det halvår som gått sedan sist vi anmälde. Det är dåligt. Hade man gjort någon uppföljning i somras kanske det här aldrig hade inträffat.

Akelius planerar att gå igenom husen under 2013 och 2014.

– Avloppsstammarna för hela Storskogen ska grundligt genomgås för att identifiera rätt åtgärder, säger Petter Frändh, ortschef på Akelius.

Efter dramat fick Christian och Johanna flytta in med sina två barn, 3 och 5 år gamla, hos ­Johannas syster medan lägenheten sanerades. De tycker båda att det värsta i hela historien är att avloppsvattnet kom in i barnens rum.

– Det är det man mår mest dåligt av, säger Johanna, som dessutom är gravid med sju veckor kvar till förlossning.

– Det här var det sista vi behövde just nu.

Fakta

Fastighetsägare måste reparera

Vid översvämning är det hyresgästens ansvar att snabbt rapportera det till fastighetsägaren.

Hyresgästen är skyldig att hålla rent i sitt eget avlopp till och med vattenlåset. Om stoppet sitter längre ner i avloppet är det fastighetsägarens ansvar.

Generellt sett är fastighets­ägaren ansvarig för att sanera och reparera sådant som skadats, men om fastighetsägaren kan visa att hyresgästen har spolat ner något olämpligt i avloppet blir det hyresgästens ansvar.

Källa: Hyresgästföreningen