Avgiften: noll kronor i månaden

”Vi räknar med att klara oss i tio år utan avgift”, säger Torbjörn Erixon, styrelseledamot i föreningen på Kungsholmen som nyligen sänkte ­månadsavgiften till noll.
”Vi räknar med att klara oss i tio år utan avgift”, säger Torbjörn Erixon, styrelseledamot i föreningen på Kungsholmen som nyligen sänkte ­månadsavgiften till noll.
De är sällsynta – men på Kungsholmen finns det några bostadsrätts­föreningar med noll ­kronor i månadsavgift.

– Det finns inget självändamål med att samla pengar på hög, säger Torbjörn Erixon, ledamot i en av föreningarna.

Inför försäljningen av föreningens sista hyresrätt tog styrelsen i Skördemannen 6 beslutet att ta bort månadsavgiften. Tre ­mäklare värderade sekelskiftestvåan på Kungsholmsgatan till cirka 5,5 miljoner kronor.

– Då beslutade vi att sätta avgiften till noll. Vi behöver inte pengarna för att sköta huset, säger Torbjörn ­Erixon, styrelseledamot i föreningen som har cirka 20 ­lägenheter.

Men lägenheten visade sig vara mer attraktiv än vad mäklarna trodde, vilket Dagens Industri var först att berätta om.

Försäljningspriset för de 72 kvadraten landade på 7,6 miljoner – en ökning med 38 procent. ­Flera budgivare var med upp mot sju miljoner, berättar Tina Engström, fastighetsmäklare och kontorsägare för Mäklarringen Vasastan som sålde lägenheten i slutet av februari.

– Visst förstod jag att det skulle vara en intressant lägenhet med tanke på adressen, läget högst upp i huset, den fria utsikten och det soliga läget. Men jag hade aldrig kunnat föreställa mig att den skulle öka så mycket. Den absolut största förklaringen tror jag är den obefintliga avgiften, säger Tina Engström.

Lägenheter utan avgift är sällsynta. Lokaltidningen Mitt i:s genomgång på bostads­sajten Hemnet visar att åtta sådana ­lägenheter såldes på Kungs­holmen under 2014. De tillhör alla två föreningar.

Förra veckan fanns en avgiftsfri lägenhet på Kungsholmen till salu i en av de föreningarna. Det var en etta på Sankt Eriksgatan.

–­ Det är klart att det tilldrar ett större intresse ju lägre avgiften är, säger Anders Ljunglöf vid Erik Olsson som säljer lägenheten.

Han känner till några föreningar utan avgift i innerstan – de flesta med stora kommersiella intäkter – men kallar dem väldigt ovanliga.

Det är också Helena Gustavssons uppfattning. Hon jobbar på Sveriges Bostadsrättscentrum som är ekonomisk förvaltare åt cirka 2 500 bostadsrätts­föreningar.

– Det är ofta äldre föreningar som har betalat av sina lån som tar bort avgiften. De kan ha sålt hyresrätter, råvinden eller får in mycket intäkter från lokaler, säger hon.

Hon poängterar att en låg avgift inte är garanti för en billig framtid. Styrelsen kan ta beslut om att höja den igen.

– En sänkning kan också vara en indikation på att styrelsen tillfälligt vill få upp värdet på lägenheter, sälja dem och sedan höja avgiften igen. Därför är det väldigt viktigt att ta reda på varför styrelsen sänker avgiften och planerna framöver, säger hon.

Föreningen Skördemannen får in hyra från flera företag. Men det är inte huvudskälet till den goda ekonomin, enligt Torbjörn Erixon. Det är i stället att medlemmarna gick in med mycket pengar själva när föreningen bildades 1994.

– Vi räknar med att klara oss i tio år utan avgift, men det är klart att det kan hända saker i omvärlden vi inte kan styra över.

Att föreningens hyresrätt såldes för två miljoner mer än beräknat kan göra att bostadsrättsägarna i framtiden får tillbaka en del av sin insats.

– Självklart måste vi gardera oss för att klara underhållsplanen. Efter det finns möjlighet att återbetala en del av deras insats, men vi är långt ifrån beslut än.

Fakta

Fyra tips till bostadsrättsköpare

En låg avgift ger ofta ett högre försäljningspris. Med stora lån kan höjda räntor påverka din ekonomi mycket.

Ta reda på varför ­föreningen inte har någon avgift.

Hur ser ekonomin ut framöver? Kan till exempel reparationer göra att avgiften höjs?

Har du inte tillräckliga ­kunskaper för att sätta dig in i ekonomin – ta hjälp.

Källa: Ingela Gabrielsson, privatekonom Nordea