ANNONS

P-avgifter tas bort i Bromma – men inte i söderort

collage-parkering
Daniel Helldén (MP) ser ingen anledning att ändra p-avgifterna i söderort.
En Brommabo överklagade de nya parkeringsavgifterna och fick rätt. Transportstyrelsen har beslutat att ogiltigförklara parkeringsavgifter på 289 gator i Bromma.
Men domen påverkar inte söderort.
ANNONS

Kommunfullmäktige beslutade 2016 om en ny plan för gatuparkering. Under 2017 och i början av 2018 infördes nya parkeringsavgifter i bland annat stora delar av söderort och Bromma. Syftet var att öka framkomligheten på gatorna.

En Brommabo överklagade p-avgifterna och fick rätt. Bara några dagar före jul beslutade Transportstyrelsen att ogiltigförklara p-avgiften på 289 gator i Bromma. Transportstyrelsen anser att staden inte har motiverat sitt beslut tillräckligt.

Beslutet gäller med omedelbar verkan och staden har fått tejpa över parkeringsskyltarna i Bromma. Domen blir prejudicerande för framtida beslut om parkeringsavgifter runt om i landet.

P-avgifter kvar i söderort

Men söderort påverkas inte av beslutet. Här blir p-avgifterna kvar.

– Just den här domen får ingen egentlig betydelse för söderort. Den handlar om Bromma och de specifika gatorna, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd.

Är det rimligt att ha parkeringsavgifter i söderort men inte i Bromma? I söderort finns liknande villaområden som Enskede och Mälarhöjden.

– Bromma har en väldigt stor villamatta och det finns inget sådant område i söderort. Enskede ligger till exempel nära Kärrtorp med en helt annat bebyggelse, det är en annan karaktär.

ANNONS

Har inte prövats i söderort

I Hägersten överklagades också p-avgifterna, men man gick inte vidare när Länsstyrelsen avslog överklagan. Om någon väljer att överklaga p-avgifterna i söderort är det möjligt att Transportstyrelsen kommer fram till samma beslut här.

– Transportstyrelsen har prövat ett antal gator i Bromma. Om det skulle göras samma bedömning i andra områden vet jag inte eftersom det inte har överklagats, säger Daniel Helldén.

P-avgifterna har både välkomnats och kritiserats av söderortsborna. Staden har tagit till sig av kitiken att lokala centrum har påverkats.

– Vi ser över det här med förtortscentrumen. Det har kommit in en del synpunkter på att det är bökigt på vissa ställen. Vi ska se till att det fungerar på ett smidigt sätt, säger Daniel Helldén.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.