Nya p-avgifter skapar förvirring i Bagis

parkeringsavgift i söderort
– Jag tycker det är jättebra, säger Pia Wallbom som parkerar på Emågatan.
parkeringsavgift i söderort
Nu sätts nya p-skyltar upp i Bagis. Några tycker att de är svåra att förstå.
Bagarmossen har fått p-avgift på gatan. Men flera Bagisbor är osäkra vad som gäller. Om det är gratis på vissa gator och om tiden man får parkera har minskat. Mitt i reder ut reglerna.

Stockholms stad har infört avgifter för att parkera på gatorna även i förorten, sist ut i Hammarby-Skarpnäck är Bagarmossen. Omskyltningen började i mitten av januari och beräknas pågå under ytterligare några veckor. Men många känner sig osäkra på när de nya reglerna börjar gälla. Och vad de innebär.

– Där p-skyltarna är på plats måste man betala, men där de inte har kommit upp så är det fortfarande gratis, säger Erik Söderberg, pressansvarig på trafikkontoret.

Och i Bagisgruppen på Facebook har flera uppfattat det som att parkeringstiden har begränsats.  har ni märkt att de flesta gator där man tidigare fick parkera på obestämd tid förutom städdag nu också fått en P-skylt, alltså bara ok att parkera i 24 timmar? Alltså, det blir ju inte färre bilar i Bagis för att du får parkera kortare tid! Bara fler bilar som är ute och puttrar runt och letar nya parkeringsplatser var eviga dag.” skriver en person och får medhåll av flera.

Det är dock en missuppfattning.

– Man får stå där så länge man vill bara man betalar. Så länge man inte står där den dagen när det är städdag, säger Erik Söderberg.

Att parkera på gatan kostar numera 5 kronor per timme klockan 7-19 på vardagar för den som är besökare. Och 20 kronor per dygn eller 300 kronor i månaden om man har boendeparkering.

– Jag tycker det är jättebra. Det är mycket lättare att hitta parkering nu, säger Pia Wallbom som brukar besöka sin gamla pappa i Bagarmossen tre gånger i veckan.

Men åsikterna går isär.

– Jag tycker inte det är bra. Man har aldrig betalat förut, varför ska man betala. Och jag tror att skyltarna kan vara krångliga att förstå om man är äldre, säger Bagarmossenbon Fredrik.

Pia Wallbom bor själv i Hammarbyhöjden. Där har de haft p-avgifter en längre tid.

– Det är mycket bättre plats på gatorna där nu. Förut kunde man inte åka iväg någonstans på kvällen för då hade man inte någon plats när man kom hem sedan. Och man såg ofta hur folk kom och parkerade bilen och sedan tog cykeln in till Hammarby sjöstad och Södermalm, men det kan de inte göra längre, säger hon.