ANNONS

Det här kan avgöra att Stockholm missar vinter-OS 2026

Puffbild till vinter-os ansökningarna.
Vad talar för och vad talar emot?
Nu ligger makten hos ett hundratal OS-pampar i Schweiz. Ska Stockholm få vinter-OS 2026, eller blir det Italiens bidrag?
Det som främst talar emot oss, kan vara ditt fel.
ANNONS

På måndagskvällen avgörs det om det blir Stockholm Åre, som Sveriges OS-ansökan heter, som får vinter-OS 2026 eller om det blir italienska Milano Cortina.

Efter att ett hundratal ledamöter i Internationella olympiska kommittén lagt sin röst på mötet i Lausanne, Schweiz vet vi.

Men vilka faktorer tittar IOK-medlemmarna på?

Vad talar för och vad talar emot? Mitt i har tagit en titt på vad som kan få oss att bli snuvade, eller räddade, från vinter-OS 2026.

Folkets vilja

Många stockholmare vill se en vinterolympiad i sin hemstad – fler vill det inte.  Italien slår oss med hästlängder i den här grenen. Italienarna verkar vara betydligt mer sugna på att ordna ett vinter-OS än svenskarna – 80 procent mot svenska 47 procent.

Har det någon betydelse då? Ja, enligt Gunilla Lindberg, generalsekreterare på SOK.

– De tittar på alla områden, men det här är ju en sak där vi måste förbättra oss, sa hon till Radiosporten tidigare i juni.

Budget

Att Stockholm Åres budget kort innan omröstningen fick bakläxa av självaste IOK kan komma att ligga oss i fatet. Men den har nu justerats efter miljardmissen (!) och förhoppningsvis är inte alltför stor skada skedd.

– Vi är beredda på att det kommer att bli frågor kring det här i samband med att vi gör vår presentation i Lausanne, sa Per Palmström, vice ordförande i Sveriges olympiska kommitté till DN tidigare.

ANNONS

Stockholm Åres budget ligger på 13,5 miljard svenska kronor – Milano/Cortina på 16,5 miljard. Enligt kommissionen uppfyller Italien alla kriterier och de italienska myndigheterna har lämnat fler ekonomiska garantier än Sverige.

Geografiska platsen

Stockholm Åre blir ett utspritt OS. Men hellre det än att bygga nya arenor, enligt IOK:s nya regler. Åre är en stark skidort och Sverige ett starkt vintersportland – men ett vinter-OS i norra Italien skulle innebära en närhet till alperna.

Skådeplatsen blir klassiska marker som Anterselva, Cortina och Val di Fiemme. Här är nog Milano/Cortina strået vassare.

Tidigare mästarskap

Sverige har aldrig arrangerat ett vinter-OS. Italien har haft två – senast i Turin 2006.

Det menar vissa talar för Stockholm Åre. Men samtidigt fick Kina sommar-OS 2008 och kommer även att arrangera vinter-OS 2022.

Hållbarhet

I de nya reglerna från IOK läggs stor vikt på hållbarhet. Här har Sverige ett försprång. Enligt IOK har Sverige har ett starkt globalt rykte i hållbarhetsfrågor och att vi kan förväntas erbjuda världsledande kompetens och innovation.

Sverige lever och andas vintersport, skrev de i sin kommissionsrapport.

Men en liten vagel i ögat är den tilltänkta skidanläggningen vid Hamra i Tullinge som ska ligga vid ett gammalt stenbrott. Det kan leda till föroreningar i marken och påverka vattenkvalitén i en närliggande sjö, vilket oroar IOK.

Resultat: 3 emot – 2 för

Lista:

Här är alla tänkta platser i Stockholm

Öppningscermoni: Friends Arena, Solna.

OS-byn: Barkarby, Järfälla

Medaljutdelning: Kungliga slottet

Längdskidåkning och skidskytte: Hamra i Botkyrka. Här planeras det för 35 000 åskådarplatser.

Curling: Gubbängen, söderort

Ishockey: Globen och Scaniarinken i Södertälje

Short track-skridsko och konståkning: Tele2 Arena.

Hastighetsåkning skridskor: Barkarby, Järfälla.

Parallellslalom för lag: Hammarbybacken.

Freestyle/big air skidor och snowboard: Stockholms stadion.

Mediacenter: Älvsjömässan.

Åre tar hand om alla alpina grenar utom lagtävlingen i parallellslalom. I Falun blir det backhoppning och kälktävlingarna avgörs i lettiska Sigulda.

Källa: SOK
ANNONS