ANNONS

Niklas berättar varför Arif blev kriminell

Niklas Grgic Sandberg är journalist och författare till boken om Arif.
Niklas Grgic Sandberg är journalist och författare till boken om Arif.
Journalisten Niklas Grgic Sandberg skildrar en ung mans uppväxt och kamp i boken Arif. Om koncentrationssvårigheterna och rasismen som ledde honom in i Sollentunas kriminalitet på 90-talet.
ANNONS

Boken Arif är en blandning av självbiografi och journalistik. Berättelsen varvas med Arifs historia och intervjuer med lärare, barndomsvänner och socionomer för att bidra med bredare kunskap om 90-talets Sollentuna. Den är skriven av journalisten Niklas Grgic Sandberg och bygger på två års arbete.

Arif heter egentligen något annat.

Från Bangladesh till Edsberg

Arif kom till Sollentuna med sin mamma när han var tre år gammal. De flyttade in i en av hyresrätterna i Edsberg, mamman hoppades att det skulle vara ett bra område. Men redan i skolan grusades drömmen. Arif blev snabbt känd som problembarn.

Därtill var han mörkhyad, hade dyslexi och var mobbad. Detta under en tid då Vit makt hade fäste i 90-talets Sollentuna. Eftersom ingen tog tag i problembarnet följde mobbarna med honom hela vägen till gymnasiet där han till slut fick nog och stack ner en av plågoandarna med en kniv. Det blev ingen stor skada. Men Arifs skoltid tog tvärt slut.

Att bli kriminell i det skedet var inget val. Det var den enda vägen.

Under hela sin uppväxt hade Arif umgåtts med äldre, vilket fick yngre att tro att han var en gangster. Bilden tilltalade honom och fick honom att leva upp till gangsterlivet. Småskaligt till en början, fixa en limpa cigg, en kniv. Sedan gick han all in i ryska maffians undervärld. Och hoppades att han skulle må bättre av sin nya status.

Mådde psykiskt dåligt av sin kriminella karriär

När journalisten Niklas träffade Arif var han full av ånger. Han hade svårt att sova på nätterna och mådde dåligt över allt han ställt till med.

”Jag är medveten om de fel jag gjort men jag känner att samhället gjorde fel när jag bland annat blev avstängd från skolan och inte fick någon möjlighet att utbilda mig. Det tillsammans med utanförskapet som invandrarkille  och mina jobbiga sociala förhållanden, gjorde att jag inte hade mycket alternativ,” säger Arif i boken.

För tio år sedan hoppade Arif av sin kriminella bana. Det var inte lätt. Han fick återfall. Han var livrädd.

ANNONS

– Han har berättat för mig om en värld med bara falskhet. Alla blåser varandra. Till slut lade han av för att han mådde psykiskt dåligt. Det var inte lätt, han fick betala ryska maffian ett miljonbelopp för att få sluta. Och han låg vaken på nätterna för att han var rädd att de skulle komma och ta honom, säger Niklas.

Varför tror du att Arif blev kriminell?

– Segregationen är en bidragande orsak som jag ser det. Vi har Edsviken med de finare villaområdena med sina finare grundskolor, och ett stenkast därifrån har vi arbetarklassområdet. Som jag förstår det har Malmvägen kraftfulla problem, men även andra delar av kommunen. Polisen säger att det är värre där än någonsin.

Varför ville Arif skriva sin självbiografi?

– Han ville visa att man nästan bara mår psykiskt dåligt under hela ens kriminella karriär och att det därför inte är rätt väg att gå.

Vad gör han idag?

– Han bor med sin fru och son i Sollentuna. Han försöker föreläsa på skolor. Han har föreläst för poliskadetterna.

Vad tycker han om Sollentuna idag?

– Han ser det som sina hoods. Han har funderat på att flytta därifrån, men inte gjort det för det är ändå här han hör hemma. Han säger att det här är hans djungel och att han är tigern.

Mitt i  har sökt Arif för en kommentar, men han har avböjt. Han säger att hans story finns i boken.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.