Avhoppare vägrar lämna sina poster

Sollentunapartiet försöker få tillbaka de fem mandat de tappade i somras.

Men avhopparna stannar i fullmäktige som politiska vildar – och startar ett helt nytt parti.

I början av juni drabbades Sollentunapartiet (SP) av en massflykt då ett 30-tal medlemmar klev av.

Nu försöker partiet återta de fem mandat som de förlorade till avhopparna – genom att skicka personliga kravbrev.

– Vi vill att de avsäger sina mandat så att de som står på vår lista kommer in i fullmäktige. Som jag ser det har väljarna främst röstat på partiet, säger nya SP-ordföranden Johnny Rönnberg.

Ett av mandaten, som är knutet till barn- och ungdomsnämnden, kommer med all sannolikhet tillbaka till SP vid årsskiftet då nämndernas ledamöter väljs om. Men de fyra mandaten i kommunfullmäktige blir kvar hos vildarna.

– Vi kommer att sitta kvar, säger Ewa Hellström Boström, tidigare ordförande i Sollentunapartiet.

Tillsammans med Ann Furugård och andra som lämnat SP funderar hon nu på att starta upp ett nytt lokalt initiativ: Sollentunas bästa.

Några av de frågor som Sollentunas bästa ska driva handlar om utbyggnaden av Väsjöområdet och sportfältet, förtätningen i Edsberg och ombyggnaden av Gärdesskolan.

– Edsbergsborna har blivit överkörda när det handlar om alla förtätningar. I Edsberg hade Sollentunapartiet 29 procent av rösterna i förra valet, men de fick inget gehör, säger Ewa Hellström Boström.

Hon säger att hon upplever att hon och de andra vildarna från Sollentunapartiet har ett tydligt mandat från väljarna att sitta kvar och fortsätta föra den politik de stod för i Sollentunapartiet.

– Jag fick 144 kryss i förra valet, och Ann fick 77. Jämför det med Anki Elken som fick 17 och Johnny Rönnberg som fick 2, säger Ewa Hellström Boström.

Även våren 2014 drabbades Sollentunapartiet av ett tungt avhopp. Partiets grundare, Ingvar Åhman Eklund, och tre andra hoppade då av och tog med sig tre mandat till Centerpartiet.

Vi kommer att sitta kvar.Ewa Hellström Boström, tidigare SP, sitter kvar som vilde