Min lokala hjälte

Avhoppet kan påverka byggprojekt

Anders Gullanders (L), avhopp från toppolitiken i Värmdö kan i värsta fall påverka flera byggprjekt i kommunen, bland annat förbifart Hemmesta. Det befarar oppositionen.
Anders Gullanders (L), avhopp från toppolitiken i Värmdö kan i värsta fall påverka flera byggprjekt i kommunen, bland annat förbifart Hemmesta. Det befarar oppositionen.
Mikael Lindström (S), oppositionsråd.
Mikael Lindström (S), oppositionsråd i Värmdö.
Anders Gullander (L), hoppar av toppolitiken i Värmdö.
Anders Gullander (L), hoppar av toppolitiken i Värmdö.
Kommunalrådet Anders Gullanders avhopp från toppolitiken i Värmdö kan få effekter för kommande byggprojekt i kommunen.

Det befarar oppositionsrådet i Värmdö, Mikael Lindström (S).

På måndagen meddelade kommunalrådet Anders Gullander (L), förste vice i kommunstyrelsen i Värmdö, att han avgår med omedelbar verkan.

Anders Gullander anger personliga skäl som orsak.

Oppositionsrådet i Värmdö, Mikael Lindström (S), andre vice ordförande i kommunstyrelsens, beklagar Gullanders avgång

– Det är tråkigt om Anders känner att han inte kan fortsätta med politiken. Han är en god lyssnare, och vi har haft en bra dialog. Sen om det handlar om personliga skäl som gör att han avgår kan jag inte säga så mycket om, säger Mikael Lindström.

Mikael Lindström säger att Gullanders avgång är oväntad:

– Det är lite överraskande, jag trodde att han skulle sitta mandatperioden ut.

Har hans avgång betydelse för Värmdöborna?

– Svårt att säga, det beror på hur alliansen i övrigt formerar sig nu. Det behöver inte nödvändigtvis vara en L-politiker som fyller hans plats, säger Mikael Lindström.

– Det som är olyckligt är om vi får ett avbräck i viktiga detaljplaner. Vi behöver bygga mycket bostäder och det är viktigt att vi inte tappar fart. Vissa politiska inriktningar i detaljplanerna kan vara knutna till person, det är inte lätt ta över vissa projekt.

Lindström säger att han syftar på byggprojekt som förbifart Hemmesta och förbifart Ekedalsskogen, men även byggplanerna för fler bostäder i Gustavsberg och i Brunn.

– Det är mycket komplicerade och komplexa ärenden.

Kan det bli förseningar?

– Det är för tidigt att säga, det beror på hur alliansen löser successionen.

Anders Gullander (L), konstaterar att han har haft det politiska ansvaret för kommunens planfrågor sedan valet 2014:

– Vi har fått fart på planarbetet ordentligt, framförallt processen fungerar bättre. Alla vet att vi har ett behov av att bygga bostäder, säger Anders Gullander.

Liberalerna i Värmdö ska utse en efterträdare till Anders Gullander den 22 augusti. På kommunfullmäktiges sammanträden den 31 augusti ska sedan Värmdöpolitikerna välja en efterträdare.

Läs även här.