Avknoppning ledde till miljonvinster

Trollsländan - en av tre förskolor som genererat nära sex miljoner i vinst åt företaget M3P.
Trollsländan - en av tre förskolor som genererat nära sex miljoner i vinst åt företaget M3P.
Mellan 2004 och 2008 sålde Tyresö kommun flera förskolor billigt till små privata aktörer. Nu ägs de av stora utbildningskoncerner, och ägaren till M3P har gjort miljonvinster under resans gång.

2007 sålde Tyresö kommun förskolorna Paletten, Stenkulan och Trollsländan till förskolechefen Maire Pitkänen. Hon betalade då bara för inventarierna. Nu, nio år senare, har hon sålt samma förskolor till utbildningskoncernen Atvexa AB. Men priset är hemligt.

En genomgång av M3P:s årsredovisningar visar dock på en sammanlagd vinst under åren på nära sex miljoner kronor – vinster som låg kvar i bolaget vid försäljningen.

Mats Fält (M), nuvarande ordförande i kommunfullmäktige, var ordförande i barn- och utbildningsnämnden när kommunen sålde förskolorna.

– Även om vi kanske inte skulle göra så igen, så var det ju för att vi ville öka mångfalden och ge förskolepersonal chansen att starta eget. Annars skulle allt bara ha köpts upp av stora jättar, säger han.

Men nu är det ju precis så det slutat?

– Det är trist när vi ser en tendens att allt färre aktörer tar över. Men på det hela taget ser jag detta som en framgångsrik operation. För 20 år sedan hade vi lite av ett kommunalt monopol på skolor och förskolor. Det har vi inte längre, säger han.

Maire Pitkänen säger till Mitt i Tyresö att hon hela tiden bara varit ute efter att trygga förskolornas framtid.

– Mitt ansvar som vd och förskolechef har alltid varit att driva en bra pedagogisk verksamhet, men även att hålla budgeten i balans. Man kan inte driva en bra verksamhet om budgeten börjar närma sig nollgränsen eller hamnar på minussidan, säger hon.

De senaste tre åren har Maire Pitkänen gett sig själv aktieutdelningar på sammanlagt 1 650 000 kronor.

– Fristående förskolor får en så kallad administrationspeng på tre procent av förskolepengen. Jag har skött all administration på kvällstid och helgerna, men inte tagit ut någon lön för just det, säger hon.

Försäljningen av Paletten, Trollsländan och Stenkulan var inte den första i kommunen. 2004 såldes förskolan Sandlådan till en förskolepedagog som döpte om den till Karlavagnen. Efter en konkurs 2011 tog utbildningskoncernen Inspira förskolor och skolor över.

Mats Fält menar att det var för att kommunen hade problem med driften och att man då såg en ny privat huvudman som en bra lösning.

Trots upprepade förfrågningar har Tyresö kommun inte kunnat visa upp några uppgifter om priset på M3P:s inventarieköp från 2007. Det enda som finns är en slutinbetalning från företaget på 74 000 kronor.

– Det är väldigt konstigt och jag beklagar det. Men ingen här på kommunen uppfattar det som att någon försökt mörka något, säger Mats Fält.

Efter någon vecka tar sig dock Maire Pitkänen tid att leta i sina pärmar för att bringa klarhet i frågan om priset för inventarierna.

– 145 000 kronor var det. Jag minns också att jag betalade mer per förskola än den firma som köpte Sandlådan, säger hon.

Fakta

Tog fart efter 2006

Efter valet 2006 tog avknoppningarna fart i flera borgerligt styrda kommuner.

Det kanske mest kända exemplet är Tibble gymnasium i Täby, vars försäljning prövads av kammarrätten som slog fast att den var olaglig.

2010 prövades en utförsäljning av en hemtjänstenhet i Vantör av Regeringsrätten, vilket ledde till att avknoppningarna avtog.

2013 stoppade den borgerliga alliansen i Stockholm all avknoppning.