Avliden visade sig vara vid liv

Hemtjänstpersonalen hittade en person som de trodde var avliden, och lämnade sedan lägenheten. När läkaren kom konstaterades det att personen inte alls var död.

Nu har hemtjänstföretaget i Bromma anmält sig själva till Socialstyrelsen.

Hemtjänstpersonalen hade fått i uppdrag av trygghetsjouren att göra en tillsyn hos en omsorgstagare. Personen hittades till synes livslös liggandes på golvet i sin lägenhet.

Personalen meddelade trygghetsjouren att personen avlidit och lämnade därefter bostaden i väntan på en läkare som hade kallats till platsen.

Läkarens undersökning visade dock att personen inte alls hade avlidit varpå ambulans tillkallades.

Företaget medger själva att fel har begåtts, och har anmält händelsen till Socialstyrelsen enligt lex Sarah, men vill inte gå närmare in på detaljer kring det inträffade.

– Vi har av hänsyn till våra medarbetare valt att inte kommentera händelsen närmare. Men vi har tagit ställning till att det som har hänt är allvarligt och därför själva gjort en anmälan till Socialstyrelsen, säger företagets regionchef i Bromma.

Regionchefen betonar att ­företaget nu ser över sina rutiner.

– Vi vill försäkra oss om att våra anställda känner till rutinerna och inväntar nu svar från Socialstyrelsen om vi har gjort tillräckligt.

Vi vill försäkra oss om att våra anställda känner till rutinerna.