ANNONS

Avloppsvatten vid Långvik kan ha läckt ut i tio år

Reparationen blev klar den 16 november.
Reparationen blev klar den 16 november.
Under en tioårsperiod kan en delmängd av avloppsvatten från fastigheter vid Långvik på Ingarö ha läckt ut i marken, rapporterar tidningen Skärgården.
Läckan upptäcktes förra veckan och det är ännu oklart hur stora volymer som läckt ut.
ANNONS

Enligt uppgifter till tidningen Skärgården ska en fastighetsägare vid Långvik lagt märke till förändringar i marken redan för tio år sedan, men det var först i onsdags förra veckan som han slog larm till Björnö-Långviks Avloppsaktiebolag BLAAB.

– När vi blev uppmärksammade på att det var en läcka åtgärdade vi det så fort vi kunde, säger Kjell de Meijere, vd för BLAAB, till Skärgården.

Reparationsarbetet blev klart under fredagen, den 16 november.

Oklart hur stora volymer

Hur mycket avloppsvatten som läckt ut i marken är ännu oklart. Cirka 160 fastigheter finns i området. Ledningsbrottet var på tryckledningen från Snösundets pumpstation i närheten av Långviks gård.

– Det har varit ett hål i tryckledningen, och i dagsläget betyder det inte att det kommer från 160 fastigheters avlopp, utan det är en mindre mängd. Tyvärr kan det ha pågått i tio år, säger Kjell de Meijere.

När reparationsarbetet satte igång leddes avloppsvattnet bort från platsen genom att bräddas från närliggande pumpstation.

– Det var för att inte smitta intilliggande vattentäkter. Tyvärr går avloppsvattnet ut i Säbyviken, säger Kjell de Meijere till tidningen Skärgården.

Koka dricksvattnet

Under arbetet blev 35 fastigheter i området utan dricksvatten. Den skadan åtgärdades, men fastighetsägarna rekommenderas att koka dricksvattnet i väntan på provtagningsresultat.

Kjell de Meijere säger till tidningen Skärgården att avloppsnätet i området är 50 år gammalt och dåligt installerat.

ANNONS

Ingarö-Långviks samfällighetsförening rekommenderar de berörda att inte dricka vattnet och att koka det innan det används i matlagning.

Berörda områden är: Långviksvägen från Lagerbäcksvägen fram till Långviks gård, Långgårdsvägen samt Kolbacksvägen från korsningen med Långgårdsvägen söderut till korsningen med Lagerbäcksvägen, enligt samfällighetsföreningen.