ANNONS

Avmagrad katt fick avlivas – ägaren döms

Djursjukhus
Katten vägde bara 1,7 kilo och gick inte att rädda.
En kattägare i Vällingby har dömts till dagsböter för brott mot djurskyddslagen. Enligt tingsrätten väntade hon för länge med att ta sin sjuka och utmärglade katt till veterinär.
ANNONS

Kvinnan, som är i 35-årsåldern, kom in med sin katt till Djursjukhuset Västerort för avlivning i början av oktober i fjol.

Enligt ägaren hade katten mått bra fram tills att den insjuknat två dygn tidigare, då man hade hittat den liggande på golvet. Det var svårt att få kontakt med katten och den ville inte äta eller dricka.

Veterinären som tog emot katten beskriver den som ”utmärglad, kall och knappt levande”. Den var så extremt mager – den vägde bara 1,7 kilo – att den enligt veterinären troligen magrat av under en längre period och inte bara några dagar.

Ägaren uppger att hon inte märkt att katten blivit så mager, eftersom den var mycket skygg och sällan lät sig klappas.

Kvinnan åtalades för djurplågeri, men Solna tingsrätt anser det inte bevisat att katten utsatts för lidande och friar på den punkten. Däremot döms kvinnan enligt åklagarens andrahandsyrkande för brott mot djurskyddslagen, eftersom hon enligt rätten inte snarast tog katten till veterinär när hon insåg hur avmagrad den var, utan väntade i flera dagar.