ANNONS

Avskildhet lockar till köp i Värmdö

Den här villan i Herrviksnäs såldes för 12,5 miljoner kronor.
Den här villan i Herrviksnäs såldes för 12,5 miljoner kronor.
Norra Lagnö, Aspvik och Nämdöfjärden är några av områdena där de dyraste husen i Värmdö kommun har sålts i år.

Ett fritidshus för 21,5 miljoner kronor är årets dyraste köp – artisten Tomas Ledins husköp hamnar på fjärde plats.
ANNONS

Under det senaste året har villapriserna ökat med 14 procent i Värmdö kommun, enligt statistik från Svenska Mäklarhuset.

Fritidshus för över åtta miljoner kronor och permanent boende för över tio miljoner har varit det som sålts allra bäst på Värmdö under året, enligt Tor-Ingemar Ehn på Svenska Mäklarhuset i Värmdö kommun.

I år har han märkt att allt fler köpare särskilt efterfrågat hus med stora tomter och lägen som stuckit ut från mängden.

– Avskildheten har varit särskilt viktig i år. Det har gjort att många har sökt sig till större tomter, säger Tor-Ingemar Ehn.

Lättillgängliga fastigheter utan några större höjdskillnader på tomten har också varit efterfrågat.

– Man vill ha en användbar strandlinje där man kan få en sandstrand för barnen och brygga med segelbåtsdjup. Dessutom är sydvästläget viktigt för kvällssolen, säger Tor-Ingemar Ehn.

Områdena i Värmdö kommun där priserna generellt sett ligger allra högst är Norra Lagnö, Aspvik, området runt Värmdö golfklubb och Stavsnäs ut mot Nämdöfjärden, enligt Tor-Ingemar Ehn.

Den dyraste fastigheten som har sålts hittills under året gick för 21,5 miljoner och ligger i Kalvsvik, enligt försäljningsstatistik från Booli.

Näst dyrast är ett fritidshus på Långstrandsuddsvägen som köptes för 20,5 miljoner kronor. Snäppet efter ligger ett fritidshus på Nämdö Måskläppan med en tomtstorlek på drygt 100 000 kvadratmeter.

ANNONS

– Ofta när det är priser på över 20 miljoner på Värmdö är det en egen ö ute i skärgården. Alternativt fastigheter med stora tomter med möjlighet till stor byggrätt, det vill säga att man kan bygga mer på tomten, säger Tor-Ingemar Ehn.

Årets fjärde dyraste fastighet ligger på Toivovägen på Norra Lagnö. Artisten Tomas Ledin köpte den i början av året för 20 miljoner kronor, och även där ingick en stor tomt.

Enligt Daniel Liljeberg, chefsekonom på Villaägarnas riksförbund, är läget den i särklass viktigaste faktorn för ett hus värde.

– Det avgör helt värdet på huset. Det ska ligga avskilt, naturskönt och nära till kollektiva kommunikationer. Undantaget är väldigt exklusiva lägen, där är kollektivt resande inte lika viktigt, säger han.

Hans uppfattning är att det på grund av lågkonjunkturen nu tar lägre tid att sälja de dyraste husen på marknaden.

– Matchningen blir svårare mellan köpare och säljaren nu när det finns något färre köpare. Det är en signal som tyder på att det har blivit köparens marknad, säger Daniel Liljeberg.

Fakta

Årets dyraste hus i Värmdö kommun

källa: booli.se