ANNONS

Avslår överklaganden om Nobelcenter

Nobel Center.
Planerna för Nobel Center går framåt. Alla överklaganden avslås.
Överklagandena av Nobel Center på Blasieholmen avslås.
Det meddelade länsstyrelsen i dag.
ANNONS

Striden om Nobel Center på Blasieholmen går nu in i ett nytt skede. I dag meddelade länsstyrelsen att samtliga överklaganden av bygget avslås. Det innebär att detaljplanen fastställs.

Skadar inte riksintresset

Länsstyrelsen anser inte att Nobel Center kommer att medföra någon ”påtaglig skada på riksintresset” eller på grannarnas intressen. De anser inte heller att planerna strider mot översiktsplanen.

De kräver dock vissa ändringar i planen. Schaktning, borrning och sprängning får inte ske i SL:s arbetstunnel som finns på området. Arbetstunneln används i dag i samband med bygget av nya tunnelbanan till Nacka.

Enormt motstånd

Motståndet mot bygget har varit enormt. 37 privatpersoner, företag och föreningar har överklagat planerna. Bland dem finns Statens Fastighetsverk, Hotel Diplomat, Skärgårdens Trafikantförening och Svenska Byggnadsvårdsföreningen.

Statens Fastighetsverk, som förvaltar Nationalmuseum, har tidigare påtalat att Nobel Center kommer att skymma stora delar av museet.

”Nationalmuseums ställning som överordnad solitär i stadslandskapet kommer att försvagas på ett påtagligt sätt då Nobel Center (…) tydligt kommer att avvika från övrig bebyggelse”, skrev de i sitt överklagande.

Länsstyrelsen håller alltså inte med. De medger att den nya byggnaden delvis kommer att skymma sikten från Strandvägen, men anser att den inte kommer att upplevas som ”så dominerande”.

Striden är inte över

Bygget innebär dessutom att 200 p-platser som finns i området tas bort. Helt okej, enligt länsstyrelsen som påpekar att Stockholm stad inte har någon skyldighet att tillhandahålla p-platser för närliggande fastigheter.

Beskedet är ett hårt slag mot alla som protesterat. Men än är inte striden över. Beslutet går att överklaga till mark- och miljödomstolen.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.