Avslitet vildsvinshuvud gäckade Täbybor

Martin Fältström stötte på huvudet vid Rönningesjön.
Martin Fältström upptäckte ett vildsvinshuvud vid Rönningesjön.
Hundägaren Martin Fältström är en av alla som märkt av de ökade antalet vildsvin i Täby, och i förra veckan fick han syn på ett vildsvinshuvud vid Rönningesjön. På Facebook gick teorierna isär om vem eller vad som kan ha gjort detta – Mitt i ringde upp en viltvårdskonsulent för att höra vad det kan röra sig om.

Den senaste tiden har flera på Facebook upprörts av att vildsvin bökat runt i Täby. Djuren har bland annat rivit runt i skogen mellan Jarlabanke golfbana och Byle och i området kring Gullsjön. En som sett förödelsen är hundägaren Martin Fältström som ofta promenerar i området längs milspåret som utgår från Ensta.

– Det senaste halvåret har det dykt upp sjukt mycket spår av vildsvin. Det har i princip gått från noll till att bli hur mycket som helst, säger han till Mitt i.

Men för ungefär en vecka sedan upptäckte han någonting underligt. Vid stigen runt Rönningesjön låg ett huvud från ett vildsvin.

– Jag hade inte tillfälle att stanna och titta eftersom jag hade mina två hundar med mig. Men det var ett ungt djur, säger han.

Teorierna spretade

Jens Gustafsson på Jägarnas riksförbund.

Martin Fältström la upp bilden i en lokal Facebook-grupp och teorier om huvudet började skjutas hejvilt. Någon var säker på att det var en människa som låg bakom, en annan gissade på lo – någon föreslog järv. Mitt i ringde upp Jens Gustafsson, riksviltvårdskonsulent på Jägarnas riksförbund.

– Det finns ett djur som är väldig duktigt på att plocka med sig huvuden och det är räven. Hittar man ett dött rådjur eller liknande som saknar ett huvud är stalltipset att det rör sig om en räv, säger han.

Huvudet fullt av näring

Men han tvivlar starkt på att det är räven som dödat vildsvinet på bilden.

– Det skulle nog sluta väldigt illa för räven. Svinet kan ha dödats av en människa, man får nämligen skjuta årsungar av vildsvin under hela året. Den kan också ha dött av sig själv. Räven kan sedan ha slitit av huvudet.  Det innehåller väldigt mycket näring och de är inte lika kräsmagade som vi.

Kan ha varit en rovfågel

Men han är samtidigt inte helt främmande för tanken att det kan vara ett annat djur som släpat bort huvudet.

– Det kan också vara en rovfågel. Det finns gott om havsörnar i området som utan tvekan skulle kunna flyga bort med ett huvud på tre till fyra kilo.

Fakta

Vildsvin bökar runt i Täby

Täbys viltvårdare Jan Ledberg bekräftar bilden av att vildsvin bökat runt i skogarna kring Täby. Han uppmanar och påminner hundägare att det råder kopplingstvång och att en lös hund kan råka illa ut om den stöter sig med en sugga med kultingar.