Avstängd infart ger bilkaos vid skolan

Här vid Hemmestaskolan får Jan-Fredrik Söder inte längre köra in för att släppa av sin dotter Anna, 7. Parkeringen som fanns där har ersatts med en vändzon, som bara får användas av skolskjutsen.
Här vid Hemmestaskolan får Jan-Fredrik Söder inte längre köra in för att släppa av sin dotter Anna, 7. Parkeringen som fanns där har ersatts med en vändzon, som bara får användas av skolskjutsen.
Platser har tagits bort från Värmdövallens och Hemmestaskolans parkeringar under sommaren.

När nu skolan har börjat vittnar Värmdö IF, föräldrar och konsumbutiken om trafikkaos som gör området osäkert för barnen.

En av de föräldrar som har reagerat är Jan-Fredrik Söder.

– Det finns så få parkeringar att föräldrarna blir stressade och de som är irriterade och stressade är inte bra bilförare, säger han.

Parkeringen strax utanför Hemmestaskolans särskola har tagits bort. I stället finns där en ny vändplan, dit endast skolskjutsen får åka in. Jan-Fredrik Söder menar att det snabbt blir trångt på den parkering som finns kvar vid skolan.

– Och mellan bilarna springer barnen runt, säger han.

Parkeringsbristen gör att föräldrarna i stället åker till Hemmesta centrum. Men infarten dit har ingen rondell, vilket skapar köer på Skärgårdsvägen, menar Jan-Fredrik Söder.

Förut användes skolans parkering olovligen som infartsparkering och förändringarna skulle lösa problemet. Men enligt Andreas Hamnes, butikschefen på Coop konsum Hemmesta, har problemet bara förflyttats till centrum i stället.

– Folk står här hela dagarna och mina kunder kör bara förbi för att det inte finns en enda ledig plats, säger han.

Andreas Hamnes är orolig för butikens framtid på grund av kundtappet.

Inte heller Värmdö IF är nöjda. Parkeringen med 20 platser som fanns intill anläggningen har tagits bort. Sammanlagt finns 55 parkeringsplatser i området. Nästa helg ska 80 fotbollslag från hela Storstockholm tävla i McDonalds cup för barn födda 2006. Dan Törnsten, ordförande för Värmdö IF, förväntar sig ett ännu större parkeringskaos.

– Det är redan kaotiskt på kvällar och helger. Och snart kommer de stora cuperna starta och då blir det här ohållbart, säger han.

Patrik Stenberg, trafikplanerare på kommunen, berättar att skyltsättningen inte är klar än och hoppas att reglerna blir tydligare när det är färdigt. Han menar att en del av problemet är att för många skjutsar sina barn till skolan.

– Man ska inte behöva curla barnen så mycket, fler kan gå till och från skolan själva.

Vad tycker du om parkeringssituationen?

Catharina Sooveer, 28, elevassistent på Hemmestaskolan:

– Jag tycker att det är mycket bättre än förut, det är en säkrare lösning.
Jonas Jarnhed, 40, förälder till dottern Ronja, 7:

– Jag tycker att den är fantastisk på dagtid och dålig på kvällar och helger.
Isabel Harborn, 41, förälder:

– Vi är alldeles nya här, så jag vet inte hur det var förut. Men nu är det jätte­rörigt.
Daniel Fröjd, 38, taxiförare:

– Det är trångt för oss, vi är ganska många taxibilar som ska köra in här.