17-åring avstängd från skola innan knivattack

Björns trädgård, Södermalm.
Björns trädgård, Södermalm.
Den 17-åring som är misstänkt för knivattacken mot en polis vid Björns trädgård på Södermalm i Stockholm hade dagar innan attacken stängts av från skolan.

Enligt Dagens Nyheter ska 17-åringen ha lidit av psykiska problem. Något som skolan inte fick information om.

I augusti skrevs 17-åringen in på ett gymnasium i södra Stockholm. Redan efter några dagar på skolan hamnade han i slagsmål i matsalen. Polis larmades då till platsen, men ryckte aldrig ut, då situationen lugnade ner sig.

Avstängd från skolan

Bara dagar senare ska 17-åringen ha slagit ner en annan elev och stängdes då av från skolan. Även den här gången tillkallades polis.

– Från skolans håll ansåg man att polisen skulle tagit med honom till psyket, säger en förvaltningschef i kommunen.

Polisen gjorde vid tidpunkten bedömningen att det inte behövdes.

– Vi har varit på skolan i samband med att det varit slagsmål. Men patrullen på plats ansåg inte att det fanns några grunder för att ta med personen i fråga, säger en polis som jobbar i kommunen till Mitt i.

Istället kom personal från hemmet där 17-åringen bor och hämtade honom.

Knivhögg polis

Detta var två dagar innan han åkte in till Medborgarplatsen och tunnelbaneuppgång Björns trädgård där han misstänks ha knivhuggit en polis. Han är nu häktad misstänkt för försök till mord.

– Det är oerhört tråkigt och beklagligt det som har hänt, säger polisen till Mitt i.

Men att det skulle ha ett samband med problemen i skolan finns inga tecken på, enligt polisen.

– Det är två separata händelser. Det ena är ett slagsmål på en skola, medan knivattacken på Södermalm är en helt annan händelse.

17-åringen bor på ett hem i samma kommun där han blev inskriven i skolan, men är hemmahörande i en annan kommun. Enligt Dagens Varken skolan eller kommunen där han bor blev informerande om 17-åringens psykiska hälsa innan blev placerad där.

– Vi fick väldigt knapphändig information, ingenting om hans historik med psykisk ohälsa. Det vi fick var en beskrivning av hans intressen, säger förvaltningschefen.

Huruvida polisen hade vetskap om 17-åringens psykiska hälsa vill de inte kommentera.

– Jag kan inte säga vad vi kände till och inte. Men det är beklagligt att skolan inte fick den informationen innan han skrevs in.

Det var först efter knivattacken mot polisen på Södermalm som skolan blev varse 17-åringens historik med psykisk ohälsa. Skolan har även skickat ut information om händelserna till både elever och föräldrar. De håller nu på att se över säkerheten på skolan.

– Det har varit ett omfattande arbete på skolan efter att vi fick reda på att det var en av våra elever. Det är oerhört tragiskt för alla inblandade, det som har hänt, säger förvaltningschefen.