ANNONS

Avstängningar på pendeln tio år framöver

Äntligen rullar pendeltågen igen.
Äntligen rullar pendeltågen igen.
Efter en sommar av ersättningsbussar lär många pendlare andas ut – pendeltåget har åter börjat rulla. Men utbyggnaden av Mälarbanan väntas ta tio år till, och under tiden får Upplands Bro- och Järfällaborna räkna med avstängningar varje sommar. Det skriver Järfälla Tidning.
ANNONS

Under sommaren har pendeltågen stått still mellan Spånga och Barkarby, och pendlare har tvingats på ofta överfulla ersättningsbussar. Nu är tågen äntligen tillbaka, men det är ännu inte läge att pusta ut helt och hållet.

Som ett led i att utöka tågtrafiken genom Stockholm pågår ett projekt att bygga ut Mälarbanan från två till fyra spår hela vägen från Tomteboda till Kallhäll. Detta är vad som föranlett avstängningarna över nationaldagshelgen, över sommaren och som leder till att pendeln åter stängs av över allahelgonahelgen mellan 2 och 6 november.

Avstängt i tio år

Men dessutom, skriver Järfälla Tidning, räknar Trafikverket nu med att pendeln kommer behöva stängas av under hela perioden man bygger ut till fyrspår – det vill säga under tio år framöver. Trafikverkets kommunikationsansvariga för projektet, Maria Taylor, säger till Järfälla Tidning att förbättringar ändå är att vänta under tidsperioden, då kapaciteten kommer att öka så fort man byggt förbi Spånga station. Det beräknas bli klart till 2020.

Många tågresenärer i Upplands-Bro och Järfälla har reagerat på nyheten att tågtrafiken ska stängas av varje sommar. En av dem är Evylyn Morén i Kungsängen som gärna utnyttjar kollektivtrafiken just på sommaren för att ta sig in till centrala Stockholm.

Evylyn Morén, Kungsängsbo pendlare

Efterlyser bättre ersättningstrafik

Under den sommar som har gått blev en resa som vanligtvis tar 40 minuter upp till två timmar lång.

– Det är jättebra att de bygger ut, det behövs ju, men de måste kunna få det att flyta bättre. Det är ofta som man får vänta länge på ersättningsbussen i Akalla och sedan missar anslutande buss i Kungsängen med ett par minuter, säger Evylyn Morén.

Nu bävar hon för tio år av sommarkaos i kollektivtrafiken.

ANNONS

– Det har varit såhär under flera somrar. Det gick väl bra för man tänkte att det snart var klart, men när jag fick veta att det ska pågå i tio år undrar man ju om man ska bo här överhuvudtaget, säger Evylyn Morén.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.