Locket på om asylboende i Hagaparken

Den gamla kasernen.
Den gamla kasernen.
I förra veckan dementerade fastighetsägaren uppgiften om att det planerade asylboendet ska hamna i deras anläggning i Frösundavik.

Men i ett avtal mellan Hero Sverige, som ska driva asylboendet, och Fastighetsbolaget Frösundavik, fastslås att man ska hyra byggnaden i minst 3 år, enligt handlingar som Mitt i Solna tagit del av.

Men varken Frösundaviksparken, Hero Sverige eller Migrationsverket vill bekräfta att boendet blir av.

I avtalet mellan Hero Sverige AB, som driver ett flertal liknande boenden i Sverige, och Fastighetsbolaget Frösundavik Handelsbolag, beskrivs byggnaden som ska inhysa det nya asylboendet.

Hyresobjektet består av ”två hotellvingar med totalt 213 rum á 28 m2, alla med egen dusch/bad & toalett”.

”Restaurang med restaurangkök, restaurangmatsal, konferensrum, utbildningsrum och aktivitetsrum”, står det i avtalet.

I beskrivningen av objektet konstateras också att:

”Anläggningen ligger vackert beläget i … vid … anlades på 1700-talet och har gett inspiration åt hela omgivningen kring … .

”Parken med sin fantastiska natur erbjuder mängder av stigar för både promenader, jogging och cykling”.

Enligt avtalet, som är daterat till den 22 april i år, kostar anläggningen 20 miljoner kronor i hyra per år, och garantihyran löper på en tid om minimum 3 år.

I avtalet stipuleras också att ”hyresobjektet ska uteslutande användas i Hyresgästens verksamhet avseende boende för asylsökande enligt avtal med Migrationsverket”.

Man skriver vidare att ”avtalets giltighet är villkorat av att hyresgästen tecknar bindande avtal med Migrationsverket om tillfälligt boende för asylsökande enligt verkets pågående upphandlingar för aktuell region/län”.

Att det handlar om Radisson Blu Royal Park i Hagaparken, som uppgifter gjort gällande redan i förra veckan, är det ingen tvekan om menar Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Hur många sådana byggnader finns det i Solna? säger han.

Om avtalet gäller har någon ljugit, konstaterar han.

– Antingen har fastighetsägaren som dementerade uppgifterna i förra veckan ljugit, eller så gäller inte avtalet längre. Jag vill i så fall ha det bekräftat av Migrationsverket att de har rivit det här, säger han.

Han är fortsatt kritisk till hur Migrationsverket hanterat frågan.

– Det är väldigt olämpligt av dem att hantera det såhär, inte bara för Solna utan för hela kommun-Sverige. Man behöver ha en rak dialog om hur man bäst löser såna här frågor.

Lokaltidningen Mitt i sökte under måndagen Migrationsverket och Hero Sverige per telefon. Bägge har valt att återkomma per mejl under tisdagen.

Hero Sveriges vd Harry McNeil skriver att ”angående eventuellt asylboende på Frösundaviksparken hänvisar vi till fastighetsägarens pressmeddelande där planerna på ett boende för flyktingar dementeras.

Han fortsätter:

”Vi kommenterar inte etablering av några nya anläggningar innan startdatum är bestämt och avtal är skrivet med Migrationsverket. Detta av hänsyn till fastighetsägarnas pågående verksamhet och risken för brandattentat. När ett nytt boende ska öppna bjuder vi alltid in media och grannar. Vi välkomnar journalister att besöka vår verksamhet på någon av våra anläggningar i följande kommuner: Sollefteå, Vindeln, Gävle, Hällefors, Mora, Hagfors, Åre, Oskarshamn eller Göteborg”, avslutar han mejlet.

Migrationsverket hänvisar till det svar som enhetschefen Björn Jacobsson gav i förra veckan angående det planerade asylboendet.

– Vi kan bekräfta att en leverantör har fått tilldelning på 852 platser i Solna kommun, men det innebär inte att det faktiskt kommer att bli ett asylboende eller att det blir ett boende med så många platser. Det är fortfarande väldigt tidigt i processen. Nästa steg är att vi gör en besiktning av boendet och om de lever upp till våra krav vid denna kan det bli aktuellt med ett avropsavtal. I slutändan handlar det dock om hur många som ansöker om asyl i Sverige och om vi har ett aktuellt behov av boendet i Solna eller inte. Bara för att boendeplatser tilldelats ett anbud i ett ramavtal, så innebär det alltså inte att det med automatik blir ett avropsavtal eller att platserna kommer att användas, säger Björn Jacobsson, enhetschef på Migrationsverkets boendeenhet.

Lokaltidningen Mitt i har sökt Fastighetsbolaget Frösundavik.