Nytt avtal ska höja gymnasiebetygen i Tyresö

Student som pluggar.
Att läsa på distans kan vara ett bra sätt att få studier och livet att passa ihop.
Att inte ha gymnasial utbildning kan betyda skillnaden mellan jobb och arbetslöshet. Nu har Tyresö kommun tecknat avtal som gör det möjligt för alla att plugga upp betygen var, när och hur de vill.

Mer än hälften, 55 procent, av Tyresöborna saknar gymnasial utbildning, enligt siffror från statistiska centralbyrån. Det kan ställa till problem när det är dags att komma ut på arbetsmarknaden.

Nu hoppas Tyresö kommun få ner siffran. Nyligen ingicks ett avtal med NTI-skolan som erbjuder Komvux utbildningar på distans.

– Att inte ha gymnasieutbildning är ju den stora vattendelaren i Sverige och kan innebära att man får stå innanför eller utanför arbetsmarknaden, säger Henrik Thörnqvist, verksamhetschef på NTI.

Distansplugg lättare för vuxna

Avtalet innebär möjligheter för Tyresöborna att komplettera sina betyg eller plugga en hel yrkesutbildning på distans. Totalt finns 274 kurser på gymnasial nivå.

– Fördelen med distans är att det kan passa in i ens vuxna liv. Vuxna människor kan ha ungar, hundar och andra åtaganden som gör att de inte kan läsa på fasta tider. Här kan man läsa när barnen har lagt sig, säger Henrik Thörnqvist.

Vad hoppas ni att det nya samarbetet ska ge?

– Vi hoppas att så många Tyresöbor som möjligt får komma vidare i livet om de av olika anledningar inte har mäktat med gymnasiet.