ANNONS

Avtalsbråk försenar jätteprojektet Telestaden

Flera arkitektfirmor kan få sätta tänderna i problemet hur Telias fyra kontorshus i kvarteret Vitsand kan omvandlas till bostäder.
Den som vill bo i de gamla kontorshusen vid Nynäsvägen får vänta.
Ett av södra Stockholms största bostadsprojekt är kraftigt försenat.
Arbetet med detaljplanen för Telestaden, med 3000 bostäder, ligger nere på grund av en spricka mellan Stockholms stad och byggbolagen Ikano och Rikshem.
ANNONS

3000 bostäder ska det bli i Telestaden; den nya stadsdel som planeras i Telias gamla kontorsområden vid Nynäsvägen.

Men sedan i mars ligger arbetet med detaljplanen nere. Byggbolagen och Stockholms stad har inte lyckats komma överens om ett så kallat föravtal.

– Diskussionen kring föravtalet har pågått en längre tid. Det har funnits olika förslag under processen men ingen har skrivit på eftersom vi inte har varit överens, säger Jesper Skiöld, projektledare på exploateringskontoret i Stockholm.

Inte överens om kostnader

Syftet med föravtalet är bland annat att reglera kostnader mellan staden och byggbolagen, under planeringsfasen av den nya stadsdelen.

Enligt Jesper Skiöld är den typen av avtal standard när Stockholms stad deltar i projekt på privat mark.

Staden har stoppat upp planeringen

Per Högdin, Telestaden

Telestadens projektchef Per Högdin, representant för byggbolagen Ikano och Rikshem, menar dock att föravtalet kom som en överraskning.

ANNONS

– Staden har stoppat upp planeringen. Kravet på ett föravtal var något de kom med mitt under pågående process, säger han.

Enstaka företag har flyttat in i Telias gamla lokaler medan andra har fått nej i väntan på ny detaljplan.

Konflikten handlar dock inte bara om avtal och ekonomi. Byggbolagen och staden tycks inte vara överens om hur – och kanske framför allt, hur snabbt – den nya stadsdelen ska byggas.

– Vi vill gärna gasa på och komma igång så fort som möjligt. Nu är detaljplanen ett och ett halvt år försenad. Vi har flera intressenter som vill hyra lokaler hos oss men där vi måste säga nej eftersom nuvarande detaljplan bara tillåter vissa typer av verksamhet, säger Per Högdin irriterat.

”Har haft olika synsätt”

Stockholms stad å andra sidan, menar att Telestaden är ett stort och komplext projekt som måste få ta tid.

– Vi har haft lite olika synsätt på hur området ska planeras och i vilken fart planeringen kan ske. Nu ska vi försöka hitta ett gemensamt synsätt för knäckfrågorna, säger han.

När tror du att detaljplanearbetet är igång igen?

– Vi har en bra dialog med fastighetsägarnas representanter och träffas i princip varje vecka. Vi hoppas nå ett avtal så att vi kan återuppta planprocessen strax efter årsskiftet.

 

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.