Min lokala hjälte

Aza ska leda kampen mot monarkin

Aza Cheragwandi, ny ordförande i Unga Republikaner.
Aza Cheragwandi, ny ordförande i Unga Republikaner.
Aza Cheragwandi, 22, från Kungsängen har ett mål: att störta monarkin. Förra veckan valdes han till ordförande i förbundet Unga Republikaner.
– Det är en enorm ära, säger han.

Frågan om monarki och republik har engagerat Brunnabon Aza Cheragwandi i flera år. 2012 blev han medlem i organisationen Unga Republikaner och i lördags, 1 oktober, valdes han till förbundets ordförande.

– Det är en enorm ära. Jag känner mig väldigt ödmjuk, säger han.

Organisationen driver frågan om ”arvsmonarkins avskaffande och införande av republik i Sverige”. En självklar ståndpunkt, enligt Aza Cheragwandi.

– Det står i vår grundlag att all offentlig makt ska utgå ifrån folket, och att vi ska leva i ett demokratiskt och jämlikt samhälle. Samtidigt har vi en familj som har medfödda privilegier som garanterar dem framgång, förmögenheter och makt. Det är ovärdigt ett modernt land som Sverige att 2016 ha en kung, säger han.

Inga partier i riksdagen driver frågan aktivt, hur troligt är det att ni kan ändra deras ståndpunkt?

– Jag är optimist, men realist. Jämfört med i början av 2000-talet har antalet republikaner ökat kraftigt. Fler i den svenska befolkningen ställer sig negativt till monarkin och politiker från alla läger engagerar sig. Igår, till exempel, skrev fem ledamöter från fem olika partier en motion om att avskaffa monarkin. Det går åt rätt håll.

Vad blir din uppgift som ordförande?

– Jag kommer att prata med media och bygga bilden av Unga Republikaner, till exempel genom digital aktivism. Ett av våra mål är att bli en medlemsstyre organisation med lokala föreningar, bland annat i Upplands-Bro.

Vad säger dina vänner och familj i Upplands-Bro om uppdraget?

– Många tycker som jag, sen finns ”the other guys”, som jag kallar dem. De är emot monarkin men bryr sig inte så mycket. Jag jobbar på att vända dem.