ANNONS

Bäääbisarna är här – hjälp oss att döpa dem!

Lammningen i full gång på Överjärva gård i Solna
Två svarta minibaggar och ett vitt tacklamm födda i mitten av mars vill ha namn.
Lammlycka och förlossningsdramatik – det råder babyboom på Överjärva gård.
Men än har inte (g)ullungar fått namn. Vad tycker du att tackan Lottas trillingar ska heta? Var med och döp hennes lamm!
ANNONS

38 har det blivit hittills. Några av dem får sina livs första solstrålar i hagen. Ett vitkrulligt tvillingpar – Palle och Pyttan – möter oss vid grinden på pigga klövar, mamma Syrsa tar igen sig i halmen.

Det är lite lugnet efter stormen som råder. För lamningen är en intensiv tid på Överjärva gård, det kan fåraherde Ulla Alm intyga.

Lammbeachen på Överrjärva gård.

Rena rama rivieran. Nyfödda lamm och nyförlösta mammor myser i solen.

– Två gånger per natt, klockan två och fem, går jag hit och kollar till dem. Resten av natten sover jag oroligt, mycket kan gå snett. Då är man trött på dagarna. Det är som att vara småbarnsförälder.

Dramatisk förlossning

Dessutom barnmorska, amningsakut och flaskmatare. Ibland har lammet svårt att dia, eller så stöts det bort. Då får man ge välling. Under förlossningen är det bra att finnas till hands, men utan att störa.

– Det var stor dramatik med Daisy häromnatten. Hon skrek och skrek och jag kom utfarande med pannlampa. Då gick vattnet och hon blev alldeles stressad. Jag såg hur ett lamm hängde i henne med huvudet utanför och viftade på öronen. Jag kröp fram, gav massage och glidmedel. Jag fick ut ett framben och började lirka. Då krystade Daisy och ett friskt lamm kom ut. Fem minuter senare kom syskonet, berättar Ulla.

Lammningen i full gång på Överjärva gård i Solna

Ulla, här med Pyttan och mamma Syrsa,  är inne på sin 24:e lamningssäsong.

Lammningen i full gång på Överjärva gård i Solna

Runt 65 lamm väntas i årets lamning. Många är så tama att de skuttar fram när Mitt i besöker hagen.

Hon är inne på sin 24:e lamningssäsong och räknar med runt 65 lamm i år. Av dem får fem stanna på gården. Resten blir kött, ull och skinn.

ANNONS

Hjälp oss döpa Lottas lamm

Det bräker till i halmen. Tackan Lotta reser sig och börjar lunka fram till oss. Hennes trillingar, två svarta minibaggar och ett vitt tacklamm, struttar efter. De nästan radar upp sig när Mitt i:s fotograf Åsa tar upp kameran.

– Man kan tro att de är mediatränade, säger Åsa.

– Lotta är en tuff tacka. Då får man trygga lamm, svarar Ulla.

Men – än så länge är trion namnlös. Vad tycker du att Lottas lamm ska heta? Skicka dina namnförslag samt ditt namn, adress och telefonnummer till solna@mitti.se. Vi vill ha dina svar senast 10 april. Vinnaren får träffa lammen vid en namnceremoni senare i vår. 

Lammningen i full gång på Överjärva gård i Solna

Lotta med sina tre namnlösa lamm. Vad ska de heta? Skicka dina förslag till oss!

ANNONS