Babblarna från Mörby gör succé

Lek och språkträning i ett. Mitt i var med när språkgympa med Babblarna spelades in i en studio i Nacka. Barnen är från Saltängens förskola i Nacka.
Lek och språkträning i ett. Mitt i var med när språkgympa med Babblarna spelades in i en studio i Nacka. Barnen är från Saltängens förskola i Nacka.
Anneli Tisell har stora planer för Babblarna. "Vi planerar just nu för en rejält ökad filmproduktion. Först kommer det att bli några kortfilmer", berättar hon. Här tog hon och barnen en paus under inspelningen av språkgympa, som ska bli instruktionsfilmer för pedagoger.
Anneli Tisell har stora planer för Babblarna. "Vi planerar just nu för en rejält ökad filmproduktion. Först kommer det att bli några kortfilmer", berättar hon. Här tog hon och barnen en paus under inspelningen av språkgympa, som ska bli instruktionsfilmer för pedagoger.
Elvira Ashby.
Elvira Ashby.
Babblarna är på väg från Mörby ut i världen på export och deras mamma Anneli Tisell kunde inte vara nöjdare.

– Jag är superstolt, säger hon.

Babba ba ba babba! Småbarnsföräldrar har knappast kunna undgå de sjungande och dansande figurerna Babba, Bibbi, Bobbo, Dadda, Diddi och Doddo som ska få små barn att börja prata. Intresset för de färgstarka filurerna har exploderat det senaste året. Låtarna på Youtube har över 38 miljoner visningar och nu går böckerna och musiken på export till Norge, Danmark, Tyskland, Storbritannien och USA.

– Det är fantastiskt kul. Jag vet att Babblarna har en inkluderande effekt, de får med alla barn, och det är jag superstolt över, säger en uppspelt Anneli Tisell.

Hon är mitt uppe i en inspelning av språkgympa med Babblarna som ska bli instruktionsfilmer för pedagoger. Anneli är grundaren till Hatten förlag som inriktar sig på språkutveckling och även de tyngre bitarna inom språkträning och specialpedagogik, Men just nu är det mycket Babblarna, berättar hon. De fyra böckerna släpps utomlands i slutet av november och musikalbumet har spelats in på engelska och tyska. Babblarna har dessutom fått Youtubekanaler på de språken.

Alla kan prata som Babba, menar Anneli.

– Figurernas ljud är bland de första ljuden som små barn kan göra själva och ett bra sätt att komma igång.

Anneli Tisell är i grunden grafisk formgivare och marknadsförare och kom i kontakt med professor Irené Johansson och Karlstadmodellen, med strukturerad språkträning, när hon fick en son med Downs syndrom för 18 år sedan.

– På den tiden sydde man tygdockor som hette Babba, Bibbi, Bobbo, Dadda, Diddi, Dadda och Doddo. Men min son tyckte att det var roligare med bilar, dinosaurier och Pokemonfigurer. Tanken slog mig då att modernisera figurerna och göra dem roligare och mer lättillgängliga.

Anneli frågade Iréne Johansson om hon också tyckte att det var en bra idé och så kom arbetet med Babblarna igång. Böckerna kom 2008 och två år senare släpptes första låten på Youtube. I dag har hon åtta anställda på Hatten förlag i Mörby där de har öppet nästan varje måndag för föräldrar och pedagoger som vill titta förbi och få råd av deras huslogoped Elvira Ashby.

Elvira Ashby förklarar att alla barn utvecklas i olika takt.

– Lite generellt kan man säga att barn brukar säga sina första ord när de är drygt ett år gamla, och om de inte kommit igång med fler ord vid två års ålder kan det vara bra att söka hjälp, säger hon.

Samma gäller om barnet inte kommer igång att bygga meningar eller är mycket svår att förstå vid 3 års ålder. Vid 4 år brukar språket bli mer likt vuxnas, men det är fortfarande vanligt med svårigheter med enstaka språkljud.

– Känn efter i din oro. Är du orolig över ditt barns språkutveckling är det lika bra att söka hjälp, råder Elvira Ashby.

Läs fler tips här nedan.

Fakta

Prata mycket med barnen

Logopeden Elvira Ashbys tipsar hur du kan jobba med barns språkutveckling.

Läs mycket: Välj böcker som barnet gillar och anpassa språket. Är det mycket text kan du berätta boken istället och sätta ord på bilderna.

Prata mycket: Kommentera det ni ser när ni är ute –”Titta där är bussen”. Prata om allt som barnet är intresserad av.

Gestikulera: I tidig språkutveckling det bra att använda gester och tecken när man pratar. Om man ”ser” orden också blir det en tydligare koppling till betydelsen, och barnen lär sig att de kan visa vad de vill innan de kan säga ordet.

Bekräfta och bygg ut: Du behöver inte rätta om ett barn säger fel, men svara och bygg vidare på det barnet sagt. Om barnet säger ”dunga”, kan du svara ”ja, vi gungar” lite extra tydligt.