Backar om 20-procentig hyreshöjning

En hyreshöjning på 20 procent för invånarna på Skolvägen?

Strax före jul skrämde hyresvärden Akelius upp flera hyresgäster i Åkersberga, både på Skolvägen och Norrgårdsvägen. Enligt Hyresgästföreningen ville Akelius höja hyran med drygt 20 procent för de boende på Skolvägen. På Norrgårdsvägen ska de ha ansett att en höjning på drygt 10 procent var lagom.

Lokaltidningen Mitt i träffade Christina Fahlström som bor på Skolvägen. Liksom flera andra boende reagerade hon starkt på förslaget. Hon är nu lättad över att hyresförhandlingarna nu är klara.

Akelius har backat. Den nya hyran, för samt- liga 460 hyresgäster på Skolvägen och Norrgårds- vägen, blir 2,5 procent högre – i stället för 20 procent. Det betyder att Christina Fahlström får cirka 160 kronor mer i hyra och inte 1 300 som hon befarat.

– Det var väldigt skönt. Det är inte befogat att höja hyran så mycket, säger Christina Fahlström.

Just nu förhandlar Hyresgästföreningen och Akelius om hyrorna i bland annat Täby. Åkersbergabornas hyror är de första som har blivit klara.

Hyresgästföreningens presstalesman P-O Brogren hoppas att höjningen på 2,5 procent ska sätta ribban för Täbyhyran.

– Vi har inte uppfattat Akelius krav som skrämselpropaganda. De hade det hyreskravet. I Åkersberga blev folk väldigt upprörda, säger han.

Enligt Akelius var en 20-procentig höjning aldrig aktuell. Enligt dem gick Hyresgästföreningen ut med fel information, något som P-O Brogren bestrider.