”Backen är rena isbanan”

Backen upp till Mellanbergsvägen är glashal varje vinter. Det vittnar Magnus Carlsson på Mellanbergsvägen om. "Nu har det töat, men för ett par dagar sedan gick det knappt att gå här. Det är samma visa varje år.", säger han.
Backen upp till Mellanbergsvägen är glashal varje vinter. Det vittnar Magnus Carlsson på Mellanbergsvägen om. "Nu har det töat, men för ett par dagar sedan gick det knappt att gå här. Det är samma visa varje år.", säger han.
Över 800 80-plussare har hämtat ut sina kommunala halkskydd. "Det är ungefär vad vi väntat oss.", säger Thomas Halvarsson, chef för kommunens servicecenter.
Över 800 80-plussare har hämtat ut sina kommunala halkskydd. "Det är ungefär vad vi väntat oss.", säger Thomas Halvarsson, chef för kommunens servicecenter.
De senaste årens milda vintrar till trots halkar årligen nära 30 människor i Tyresö så svårt att de måste söka sjukvård.

– Det finns ställen som alltid är hala, den här backen till exempel är rena isbanan varje vinter, säger Magnus Carlsson som bor på Mellanbergsvägen i Bollmora.

Antalet Tyresöbor som halkar så illa att de måste söka sjukvård har minskat något. En tidigare kartläggning som Mitt i Tyresö gjort visade att 33 personer årligen fick söka sjukvård. Bakom siffrorna fanns statistik från treårsperioden 2011–2014 från det så kallade Strada-registret, där alla trafikolyckor som kommer till sjukvården eller polisens kännedom rapporteras in.

En genomgång av olyckstalen från 2013-2015 visar att siffran sjunkit något. Nu behöver i snitt bara 27 människor söka vård efter halkolyckor.

För dem som ändå halkar är dock skadan lika illa. Erica Ohlin som bor tillsammans med Magnus Carlsson på Mellanbergsvägen berättar att hon en och samma vecka förra året halkade fyra gånger – i samma backe – den från förskolan Loket och upp till Mellanbergsvägen.

– Det blir som en brant isbana här. Jag skulle bara till bussen på morgnarna och jag hade inte ens bråttom. Ändå kunde jag inte låta bli att ramla, säger hon.

Hennes sambo Magnus Carlsson berättar att det är samma visa varje vinter i den här backen.

– Nu har det töat, men bara för några dagar sedan var här glashalt. Förmodligen vill varken kommunen eller Akelius ta ansvar för den, säger han.

Även antalet synpunkter på snöröjning och halkbekämpning ser ut att avta. Förra året fick Tyresö kommun i januari in 112 synpunkter. Det här året har man bara fått in 38, varav nio handlar om halkan.

– Det här är ju väldigt beroende av vilket väder vi har. Förra året var det ju glashalt i januari med växlande temperatur och blandad nederbörd. Men i år har vi haft ett mer stabilt väderläge med minus 10 och pudersnö, det generar inte någon större halka. Mycket av alla synpunkter som kommer in hänger ju ihop med vilken väderlek vi har, säger Tony Ytterstedt, verksamhetsansvarig för kommunens gata-park-avdelning.

Bland de klagomål som ändå trillat in i år finns bland annat en man som halkat på vägen från hemmet i Tyresö centrum till jobbet i Skrubba.

“Har av miljö-och hälsoskäl valt att ställa bilen och gå till jobbet – vilket är en livsfara. Gång-och cykelvägen sandas inte och det är verkligen skithalt. Jag ramlade två gånger på vägen hem häromdagen! Skillnad är det efter Lidl rondellen där Stockholms kommun tar över, där är det sandat och fint. Konstigt sätt att spara pengar på”, skriver han.

“Vad bra det var att ni var tidigt ute första gången det blev halka i kommunen. Det är också bra att ni sopar bort snön på trottoarer och sandar, men ni borde också prioritera busshållplatser och hålla undan snö och halka på de hållplatser som är på den sida där ni inte halkbekämpar. I kväll kom min man från jobbet och halkade två gånger när han steg av bussen. Det var bara tur att busschauffören såg att han ramlade med ena benet under bussen annars hade det skett en tråkig olycka.”, skriver en kvinna.

– Vi sopsaltar ju alla de större gång och cykelvägarna, men om detta bidragit till att minska antalet synpunkter vet jag inte. I övrigt kan jag bara säga att vi får in synpunkter hela tiden och att vi agerar efter dem, säger Tony Ytterstedt.

Tror du att det är möjligt att komma ner i noll halkolyckor?

– Det har jag ingen synpunkt på, säger Tony Ytterstedt.

För att förebygga halkolyckorna köpte Tyresö kommun i år in broddar som alla pensionärer över 80 år kan hämta ut. Erbjudandet skickades ut till 1 750 personer, varav mer än 800 vallfärdat till kommunhuset för att hämta ut sina halkskydd.

– Det är ungefär i linje med vad vi väntat oss, säger Thomas Halvarsson, chef för kommunens servicecenter.

Utdelningen av broddar är ett försök som sträcker sig över två år och som sedan ska utvärderas.

Fakta

Synpunkter på snöröjning och halkbekämpning i januari

2014 31

2015 112

2016 38

Källa: Tyresö kommun
Fakta

Halkolyckor i Tyresö som krävde sjukhusvård

2013 32

2014 13

2015 37

Källa: Källa Strada