Bad på Järvafältet kan öppna om två år

På Eggeby gård välkomnar man planerna på ett utomhusbad. Lisbeth Roxne är husfru på gården.
På Eggeby gård välkomnar man planerna på ett utomhusbad. Lisbeth Roxne är husfru på gården.
Badet kan bli en oas för Järvaborna på sommaren.
Badet kan bli en oas för Järvaborna på sommaren.
Om två år kan ett utomhusbad på Järvafältet vara verklighet. I nästa vecka ska två nämnder besluta om att gå vidare med utredningen om ett bad nära Eggeby gård.

I 40 år har diskussionerna pågått om ett bad på Järvafältet. Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista är de enda stadsdelarna inom Stockholms stad som inte har tillgång till något utomhusbad.

Snart ska det bli ändring på det. I nästa vecka ska fastighetsnämnden och idrottsnämnden besluta om att fortsätta utredningen om ett bad vid Eggeby gård. Tanken är att badet ska ligga någonstans mellan E18 och gården. Förvaltningarna bedömer att badet kan öppna 2018.

– Först måste vi utreda många frågor. Eggeby gård ingår i ett kulturreservat vilket vi har en stor respekt för, säger Lars-Edwin Andersson, biträdande projektledare på fastighetskontoret.

Eggeby gård ägs av Stockholms stad och arrenderas av Järva Folkets park. På gården finns en naturskola, ett kafé och det ordnas regelbundet olika evenemang och festivaler. Stockholms stad tycker att platsen är lämplig därför att den kan nås hyfsat lätt av invånare i hela Järva.

En fråga som måste utredas närmare är trafiken.

– Vi vill inte ha ökad trafik på Järvafältet. Samtidigt kommer folk vilja ta bilen till badet och då måste de kunna parkera på ett enkelt sätt, säger Lars-Edwin Andersson.

Utgångspunkten är att badet så lite som möjligt ska påverka den omgivande kulturmiljön. Samtidigt vill man stärka Eggeby gård som mötesplats. Det ska bli åtminstone en stor bassäng och en utbildningsbassäng. Staden hoppas att badet leder till att simkunnigheten bland barn och vuxna ökar i området. Förvaltningarna väntas senare i år närmare kunna precisera olika varianter för hur badet ska se ut.

På Järva Folkets park ser man positivt på planerna.

– Det här är jättespännande. Invånarna kring Järvafältet saknar ett utomhusbad och har gjort det i alla år. Detta skulle kunna bli en plats där barnfamiljer och andra kan bada och ha mysigt på sommaren, säger Mats Larsell, ordförande för Järva Folkets park.