Badsäsongen närmar sig – här kan du plaska bajsfritt i Stockholm

Vattentemperatur badplatser Stockholm
11-åriga Kalle hoppar i vattnet i Tantolunden. Han badar hellre i havet än i sjön.
I dagarna börjar kommunerna mäta temperaturen på de lokala badplatserna.
Drygt en av tre badplatser i länet håller EU-standard och garanterar därmed en bajsfri kallsup.

Inledningen av juni har bjudit på sol och i går steg temperaturen till över 25 stekheta grader. Det är inte annat att man blir sugen på bad.

Kontrollerar bajshalten

I dagarna börjar Stockholmskommunerna med sina provtagningar för att kontrollera badvattnets kvalitet och temperatur.

Provtagningen går till på samma sätt i hela EU och det är framför allt algblomning och bakteriehalter, exempelvis tarmbakterier, som kontrolleras.

– Avloppsvatten kan innehålla sjukdomsframkallande mikroorganismer som kan orsaka magsjuka om man sväljer det, säger Anette Hansen som är utredare på Folkhälsomyndigheten som nyligen släppt en ny rapport angående vattenkvaliteten på landets badplatser.


Hitta till ditt närmsta EU-bad


Källa: Folkhälsomyndigheten


Sju av tio av utmärkt kvalitet

Badplatser som har mer än 200 badande per dag under badsäsongen kallas EU-bad och ska registreras av varje enskild kommun. På dessa badplatser kontrolleras badvattnet regelbundet för att kunna säkerställa en god kvalitet.

Den senaste rapporten visar att de allra flesta EU-baden i Sverige har en så kallad utmärkt vattenkvalitet. Jämfört med i fjol har antalet badplatser av god kvalitet ökat med två procentenheter.

I Stockholms län är drygt sju av tio offentliga badplatser av utmärkt kvalitet.

Alla offentliga badplatser är i länet håller dock inte EU-standard. Av de cirka 250 offentliga badplatserna som förvaltas av kommunerna klassas totalt 81 som EU-bad.

Snart badsäsong

Enligt Folkhälsomyndigheten har den officiella badsäsongen ännu inte börjat. Först på midsommarafton inleds säsongen och förväntas pågå som längst till och med 20 augusti.

Trots det har flera kommuner redan börjat med sina provtagningar. I Stockholm stad satte man igång med provtagningarna redan under vecka 22 och i Botkyrka görs första provtagningarna under nästa vecka.

Det är dröjer alltså inte länge innan badtemperaturerna i realtid går att hitta på Hav och Vatten-myndighetens hemsida.


Hela listan: EU-baden i länet

Listan visar de 81 badplatser i Stockholms län med EU-standard.

Källa: Folkhälsomyndigheten