ANNONS

Badade utan överdel – blev utkastade

När Mio Tholerus och hennes vänner badade utan överdel i Västertorps simhall blev de utkastade. Nu har de anmält händelsen till DO.
ANNONS

Mio Tholerus och några av de andra som badade är transpersoner. Mio använder aldrig behå och tycker att det känns märkligt att behöva sätta på sig bikini­överdel eller baddräkt.

– Det är ju typiskt kvinnligt kodade plagg och jag känner mig obekväm med det eftersom jag inte är kvinna, säger Mio.

Efter klagomål från en annan badgäst blev dock Mio Tholerus och hennes fyra vänner ombedda att lämna Västertorps simhall.

– De sa att simhallen är till för alla och att vi måste anpassa oss, men samtidigt utesluter ju det här oss, säger Mio Tholerus.

Före besöket hade vännerna kollat upp simhallens klädregler. Där stod det enbart att man skulle ha badkläder. Men personalen på simhallen menade att det innebär att kvinnor ska skyla brösten.

Efteråt anmälde Mio Tholerus och ytterligare en vän Västertorpshallen till Diskrimineringsombudsmannen, DO, där frågan om toplessbad i simhallar var uppe senast 2011, då myndigheten valde att inte utreda saken vidare.

Nu kan läget vara ett annat, enligt Per Holfve, utredare.

– Eftersom en av anmälarna är en transperson skiljer sig de här anmälningarna något från tidigare, säger han.

I en nu pågående Facebook-kampanj med namnet ”Bara Bröst Bara” uppmanas kvinnor att testa samhällets tolerans för bara bröst. Kampanjen startade efter en aktion på en simhall i Umeå tidigare i våras, då polis tillkallades.

ANNONS

Medley, som driver simhallen i Umeå, har efter aktionen ändrat inställning i frågan. Kvinnor med bara bröst ska inte längre av­visas. Personal inom koncernen ska dock upplysa kvinnor och transpersoner om att man gärna ser att överdel bärs.

Eric dos Santos, anläggningschef i Stockholms stad, uppger att personalen på Västertorpsbadet tolkade stadens regler rätt: kvinnor som badar i simhallarna ska täcka brösten.

– Vi får in så mycket klago­mål annars. Folk bryr sig om det här. Men om DO visar att vi gör fel får vi se över reglerna, säger han.

Fakta

Bara bröst i simhallar har utretts tidigare

Jämställdhetsombudsmannen har, efter en bara-bröst-aktion i Uppsala, utrett om kravet på överdel för kvinnor är diskriminerande. Jämo kom fram till att det inte gick att få badhuset fällt.

Nätverket Bara Bröst står bakom flera toplessaktioner på simhallar runt om i landet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.