De badar och värper – så firar hönsen påsk

Höns på Elfvik
Vårsolen är härlig för gårdens fjäderfän.
Höns på Elfvik
Ibland är det en hink som är den trivsammaste platsen att ligga och ruva på.
Hönorna på Elfvik och och deras tuppar ger blanka den i ägghets och släktträffar.
De badar i sand och värper var och när de vill. Här firas en chill påsk i sann girlpoweranda.

Finns också där poddar finns, tex Podcaster, Acast eller Podbean.


De cirka 25 hönsen och de tre tupparna på Elfviks gård på Lidingö känner från näbben och ända ut i vingspetsarna att våren är på gång.

Nu vill de ha ut de bästa av sitt hönsliv. 

Ingen värphets

Att Sveriges befolkning dubblerar sin äggkonsumtion under påsken – hela 2000 ton ägg smäller vi i oss under påskdagarna enligt branschorganisationen Svenska ägg – det är inget som ger hönsen på Elfvik prestationsångest.

De värper i sin egen takt. Ibland i sina specialbyggda reden, som fått en piffig skylt med texten ”verkstan”. Ibland struntar de i det tillrättalagda och värper någon annanstans, till exempel i en trivsam hink, eller i någon blomkruka ute på gården.

Höns på Elfvik

I redet råder lugn och ro för den som vill värpa.

Elfvikshönorna har sitt hus, med ljus och fräsch inredning med en litet lantlig touch. Här finns sittpinnar, reden, massvis av strö på golvet och en foderautomat. Från huset går de lätt ut i sin hage.

Höns på Elfvik

Hönorna äter gärna ut sin foderautomat. På menyn inne i huset står också bröd och grönsaker.

Tuppen fixar lyxkäket

Såhär på våren är de experter på att hitta den första grönskan och sätta i sig. Den som trodde att tupparna kör med sina höns har lite fel. Här är det de tre tupparna som ivrigt far runt i hagen och sprätter och letar upp den ena godsaken efter den andra åt sina hönor. En smaskig mask här och ett extra saftigt blad där. Ett ordentligt kuckeliku, så får hönsen veta att maten är serverad.

Höns på Elfvik

Sandbad är en härlig grej för den med fjädrar.

I hagen sker också en ytterst viktig våraktivitet som gårdens fjäderfän njuter av i fulla drag – sandbadet. Det är hönsens och tupparnas eget spa. De makar ner sig i sin sandgrop, tätt ihop och rumsterar om så att sanden verkligen kommer åt genom hela fjäderdräkten och ända in på skinnet. Sen skakar de sig och få på så vis bort smuts och ohyra. Härligt!

En av frihetens fördelar – gömma ägg

Hönsen och tupparna på Elfvik möter vårsolen med glädje, utomhuslivet lockar. På våren får de också smaka på en annan njutning – friheten. Ofta släpps de ut ur hagen och får spatsera runt på gården som de vill. Gösselstacken, alla blomkrukor, och gräsmattorna är stimulerande platser för en höna.

Inte alltför sällan resulterar det i att ett nyvärpt ägg kan hittas litet varsomhelst på gården – som en liten påskhälsning från Elfviks sköna hönor.

Fakta

Ägg och påsk

En vanligt höna värper ungefär varannan dag. Mellan 150 och 200 ägg kan det bli på ett år. Det finns också speciella raser som är framavlade för att värpa mer.

Under påsken äter vi i Sverige runt 2000 ton ägg.

Anledningen till att ägg har blivit påskmaten nummer ett är att ägget ses som en symbol för liv och Jesu uppståndelse på påskdagen.

Påskfavoriten nummer ett – ägget.

 

Källa: Svenska Lanthönsklubben, Svenska ägg