Min lokala hjälte

Badare fick målarfärg på sig

Sjön Trekanten.
Sjön Trekanten.
I helgen blev det badförbud i sjön Trekanten efter att två personer fått målarfärg på sig efter bad.

Nu ska dykare undersöka platsen där badarna blev nedfärgade.

Den offentliga badplatsen är öppen som vanligt sedan i morse.

I lördags fick två personer som badade i sjön Trekanten målarfärg på sig efter att de hoppat i sjön. De badade inte vid det allmänna badet, utan på ett annat ställe lite längre bort från badplatsen.

När larmet om målarfärgen nådde stadsdelsförvaltningen valde de att spärra av det allmänna badet och satte upp en skylt om badförbud under lördagskvällen. På skylten stod det att badet var avstängt på grund av gift.

Gröndalsbon Frans Larsson blev upprörd när han såg skylten om gift i söndags morse. Han badar ofta i sjön och känner sig mån om det nära badet.

– Jag tror att vattnet blir förgiftat när det aldrig röjs ordentligt i sjön. Jag har länge påpekat att kommunen måste rensa ut bort allt sjögräs som gör att sjön växer igen, säger han.

Frans Larsson var nog inte ensam om att undra över vad för slags gift det rörde sig om.

– Det blev lite illa skrivet, men det var en snäll själ som skrev det för hand när vi fick larmet om färgen och satte upp det i lördags kväll, säger en tjänsteman vid Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning.

– Vi spärrade av det allmänna badet för säkerhets skull. Men hävde badförbudet i morse, säger hon.

Vid platsen där färgen hittades är den annan ny förbudsskylt uppsatt, där det inte står något om gift, utan bara att bad undanbedes på grund av gammal målarfärg, och att man får bada på egen risk.

Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning har nu beställt dykare som ska undersöka sjön på platsen där badarna fick färg på sig.

– Vi vet inte om det är nya burkar eller gammal färg. I våras när dykare rensade sjön hittades gamla målarfärgsburkar. Det kan vara fler som ligger kvar eller att färg har luckrats upp, säger tjänstemannen.