ANNONS

Bäddat för nytt bullerbråk vid fotbollsplan i Skuru

Skuru IP konstgräs
Skuru IP ska få konstgräs. Det kan leda till att planen utnyttjas upp till fyra gånger mer än tidigare. Grannar är kritiska.
Rättsprocessen om buller från Boovallen är ännu inte avgjord.
Nu är en liknande konflikt under uppsegling. Den här gången vid Skuru IP, som ska få konstgräs.
– Det är bra med sport här men inte till vilket pris som helst, säger Charles Schuettinger, granne med planen.
ANNONS

En grävmaskin står parkerad inne på Skuru IP. Naturgräset ska bort och ersättas med konstgräs, så att fler kan använda planen.

– Generellt har naturgräsplaner cirka 500 nyttjandetimmar per säsong. En konstgräsplan kan man nyttja 2000-2500 timmar, säger Anna Kristiansson, utvecklingsledare på kultur och fritid i Nacka kommun.

Det är detta som har fått grannar i Skuru att reagera. Flera personer har kontaktat kommunen med oroliga frågor om ljudnivå från planen och ökad trafik.

Skuru IP

Vid Skuru IP ligger bostadshus ännu närmare planen än vid Boovallen. Foto: Mattias Kamgren

Varnar för konflikt

I ett brev till kommunen dras paralleller till Boovallen, där en infekterad rättsprocess är uppe i högsta instans:

”Med tanke på all problematik det varit med missnöjda hushåll kring Boovallen finns stor risk att det kommer bli ännu värre vid Skuru IP. Här ligger hus och radhuslängor i direkt anslutning till planen …”.

Mitt i träffar några Skurubor. De betonar att de är positiva till att barn och unga ska kunna spela fotboll.

– Det är klart att planen ska användas. Det som upprör mig är bristen på kommunikation från Nacka kommuns sida och att de inte tar hänsyn till att vi bor så nära. Innan de började gräva upp gräset borde de lyssnat på våra synpunkter och presenterat en trafiklösning. Det här sker i fel ordning, säger en av dem.

ANNONS

– De här gatorna är inte gjorda för den typen av trafik som blir. Det känns inte tryggt, säger en annan.

Skuru IP Charles Schuettinger

Charles Schuettingers son Arthur var bara några dagar gammal när det började brinna i familjens kök i höstas. Brandbil och ambulans kom inte fram på grund av alla bilar som stod parkerade på den smala gatan vid Skuru IP. Foto: Mattias Kamgren

Att det kan bli trångt på gatorna har Charles Schuettinger, som bor alldeles intill planen, fått erfara. Under en turnering i höstas blev området belamrat med bilar, då Skuru IP var ersättningsplan för en av Nacka IP:s planer.

Det kunde ha fått allvarliga följder.

– Det började brinna i vårt kök. Brandkåren och ambulansen kom inte fram för alla bilar som stod parkerade på gatan. Det tog fem minuter att vända brandbilen och ambulanspersonalen fick hoppa ur och gå, berättar Charles Schuettinger.

Vi har ett helt föreningsliv att ta hänsyn till

Anders Mebius, Nacka kommun

Som tur var skadades ingen. Charles Schuettinger är själv rugbyspelare på hög nivå och har förståelse för behovet av idrottsplaner. Samtidigt är han orolig för fler incidenter.

– Jag tycker det är bra med sport här. Men inte till vilket pris som helst, säger han.

Parkeringsfrågan ännu inte löst

Anders Mebius, kultur- och fritidsdirektör i Nacka kommun, har tagit del av kritiken men svarar att kommunen inte tänker backa.

– Vi har ett helt föreningsliv att ta hänsyn till och konstgräsplaner har varit efterfrågade väldigt länge. Nackas inställning är att satsa på konstgräs, även på planer som ligger i bebyggt område – genom att anpassa användningen till dem som bor nära planen, säger han.

Grannar har redan börjat protestera – hur ser du på risken att det här blir ett nytt Boovallen?

– Det är väldigt svårt att göra alla till lags men vi försöker lösa det så bra vi kan för så många som möjligt. Användning av ljudanläggningar och belysning kommer att begränsas. Vi tittar dessutom på ytterligare en parkeringslösning i området.

Fakta

Domen om Boovallen kan bli avgörande

I höst ska Mark- och miljööverdomstolen meddela dom i målet mellan Nacka kommun och grannar vid Boovallen, som klagat på ljudnivån.

Domen väntas bli styrande för träningstider även på andra planer i tätbebyggda områden.

I väntan på domen har tiderna på Boovallen anpassats till grannarna: vardagar 8-21.30 och helger 10-17.30. Samma tider är aktuella på Skuru IP när konstgräsplanen öppnar i augusti.

Källa: Nacka kommun
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.