Både bunkerläkaren och hans offer överklagar domen

Tingsrättens dom mot "bunkerläkaren" har överklagats till Svea hovrätt.
Tingsrättens dom mot "bunkerläkaren" har överklagats till Svea hovrätt.
Nu har domen mot "bunkerläkaren" överklagats – från tre håll. Både den dömde "bunkerläkaren" och den kvinna han höll inspärrad är missnöjda med tingsrättens dom, liksom åklagaren.

Som Mitt i tidigare berättat dömdes den 38-årige läkaren i slutet av februari till tio års fängelse för människorov av Stockholms tingsrätt. Detta efter att ha drogat och kidnappat en kvinna på Östermalm, och fört henne till en bunkerliknande fastighet i nordvästra Skåne.

Men nu överklagar kvinnan domen via sitt målsägandebiträde och vill att straffet för människorov skärps. Hon vill också att läkaren även döms för grov våldtäkt, vilket tingsrätten friade honom från.

– Både min och hennes spontana reaktion är att domen är lite av en besvikelse. Dels för att han frias från våldtäkt, men också för att straffet är så lågt, sa kvinnans målsägandebiträde Jens Högström till TT när domen föll.

Även åklagarsidan överklagar domen och vill få till en straffskärpning för människorov, liksom en fällande dom för åtalspunkten grov våldtäkt. I sin överklagan skriver kammaråklagare Peter Claeson att straffvärdet överstiger de utdömda tio åren: ”Straffet ska därmed skärpas, oavsett hovrättens bedömning i den del som avser grov våldtäkt.”

Dessutom överklagar den dömde 38-åringen domen. Han vill att domslutet människorov ska ändras till olaga frihetsberövande.

Läkarens advokat Mari Schaub skriver i överklagandet att tingsrätten inte beaktat att mannen var under inflytande av sjukdom när han begick gärningen. Hon menar också att den dömde mannen själv såg till att frihetsberövandet upphörde och att kvinnan var fysiskt oskadd när hon frigavs.

Advokaten skriver också att mannen: ”… under den tid målsäganden vistats i ”bunkern” följt alla de önskemål hon haft vad gäller till exempel inköp av mat, kosttillskott, medicin och förströelselitteratur.”