ANNONS

Både ris och ros för brasa i trädgården

Jukka Herne hade gärna sett att Värmdös tillåtna eldningsveckor inföll tidigare.
Jukka Herne hade gärna sett att Värmdös tillåtna eldningsveckor inföll tidigare.
Snart brinner det i hundratals villaträdgårdar. Men eldningsveckorna delar Värmdöborna i två läger. För vissa är det en plåga. Andra har längtat.

– Jag älskar att elda. För mig känns det som vår på nåt vis, säger Jukka Herne i Mörtnäs.
ANNONS

Jukka Herne, 63, drar fram eldningstunnan på gräsmattan. För tjugonde året i rad är det dags att fylla den med torra kvistar som ligger vid baksidan av huset. Jukka har väntat länge.

– Jag tycker att det är för sena datum. Här har det varit förberett i flera veckor. Allt är klart. Jag älskar att elda, säger han.

Värmdös eldningsveckor, vecka 17 och 18, är för många en chans att göra fint i trädgården. För andra är det en plåga.

– Vi får ungefär två samtal om dagen som handlar om eldning. En del klagar, men för det mesta vill man börja tidigare. Ska man tolka hur många som eldar utifrån samtal så är det flera hundra, säger Viveca Svensson Sellin, miljöinspektör på Värmdö kommun.

Reglerna kring eldning är tydliga: Det är bara tillåtet inom de angivna veckorna och vad som helst får inte läggas på brasan.

Trots det behöver Lokaltidningen Mitt i inte leta länge innan en stor gråsvart rökpelare skymmer vårhimlen. Något som kan ge böter.

– Om man eldar trädgårdsavfall utanför eldningsveckorna utan dispens så kan vi åtalsanmäla om vi upptäcker att det sker, säger ­Viveca Svensson Sellin.

– Man får absolut inte elda annat än torra kvistar och grenar. Inga löv, stockar eller behandlat virke. Om det eldas annat än trädgårdsavfall, exempelvis impregnerat virke, så klassas det som ett miljöbrott, säger hon.

Sedan första januari förra året har nio klagomål inkommit gällande eldning. De flesta handlar om grannar som inte sköter sig.

ANNONS

”Det eldas hejvilt här ute i Stavsnäs. Inför eldningsförbud, att elda är ohälsosamt både för människa och natur” skriver en Värmdöbo till kommunen. ”I Aspvik har det eldats hela helgen. Röken ligger så tät att det inte går att gå utanför dörren. Farligt för både astmatiker och barn”, skriver en annan.

I Jukka Hernes villaområde är det många som eldar, andra kör i väg trädgårdsavfall till återvinningen. Han har själv aldrig blivit osams med grannarna när han tänt på i tunnan.

– Egentligen borde man kanske återvinna i stället. Men vill man elda så måste man göra det schysst. Inga blöta saker och ­absolut inga löv som gör att det ryker till grannens tomt. Och bara för att man får elda i två veckor så måste man ju inte, säger han.

Man måste elda schysst. Inga blöta löv som ger rök in till grannen.jukka herne

Fakta

Varsko grannarna före eldningen

Elda endast torra kvistar och grenar.​ Elda inte löv, gräs, mossa, eller fuktiga kvistar som ger mycket rök.

Säg till grannarna när du ska elda. Då kan känsliga personer hålla sig inne.

Tänk på vindriktningen. Det är inte uppskattat att tvätt på tork får röklukt.

Ha släckutrustning nära. Om elden sprider sig kan du bli dömd till böter och skadestånd.

Källa: Värmdö kommun