SD har sagt både ja och nej till borätterna

Nacka kommunhus. Här har SD både sagt ja och nej till bostadsrätter som sociala bostäder.
Nacka kommunhus. Här har SD både sagt ja och nej till bostadsrätter som sociala bostäder.
Sverigedemokraterna går nu ut och kritiserar att Nacka köper bostadsrätter som används till sociala boenden till nyanlända. Ändå var de från början med och fattade beslutet.
– Det behöver inte betyda att de stödde det, säger Mikael Strandman, ombudsman för SD i Stockholms län.

Det var i november förra året som kommunfullmäktige i Nacka klubbade igenom sin budget där de bland annat fattade beslut om att avsätta 300 miljoner kronor till sociala boenden fram till 2019. SD har två mandat och var med på mötet. Men ingen gjorde någon invändning mot detta. Det enda partiet hade synpunkter på var sin egen motion om klotterskydd vid Henriksdalsberget.

– Om man inte reserverar sig är man delaktig i beslutet men det behöver inte betyda att de stödde det, säger Mikael Strandman. De kanske trodde att bostäderna skulle gå till sociala behov för svenska medborgare. De hade kanske inte den detaljkunskapen.

I går uttalade han sig kritiskt mot att Nacka bland annat köper bostadsrätter för att lösa bostadssituationen för nyanlända flyktingar och att tre av dessa lägenheter gått till en man från Syrien med tre fruar och deras barn.

– I april i år yrkade moderaterna på att man skulle lägga till 100 miljoner för att lösa de nyanländas behov av bostäder i en utökad investeringsram. Då röstade vi nej. Alla andra partier röstade ja, svarar Mikael Strandman.

Kommunen kan enligt den så kallade anvisningslagen inte vägra att ta emot till de nyanlända som Migrationsverket tilldelar dem. Så frågan är hur SD tycker att Nacka ska lösa deras bostadssituation.

– Vi protesterar mot anvisningslagen först och främst, säger Mikael Strandman.

Men vad ska man göra så länge den gäller?

– De ska följa socialtjänstlagen. De ska hitta billigare alternativ.

Vilka alternativ då?

– Det har jag ingen exakt lösning på. Men att de betalat 14 miljoner för tre lägenheter till den här familjen säger väl att de kanske inte har tänkt igenom det tillräckligt.

De nyanlända får också bo i hyresrätter, inneboende hos andra Nackabor och i ombyggda kommunala lokaler. Ändå är bostadsrätterna enligt Mats Gerdau den billigaste lösningen per person.

– Det tror jag inte på. Troligtvis kommer de att bo kvar. De får två år och det kan väl förlängas sedan.

Nej, de måste avsäga sig sin besittningsrätt innan de flyttar in.

– Den här pappan ju kommer aldrig få något jobb och kunna försörja sin familj, så jag är helt övertygad om att de kommer att bo kvar.

Vad grundar du det på, det är ju inte så avtalet ser ut?

– För att flytta måste du ha pengar. Det är helt orimligt att han skulle ha pengar till det. De kommer att sitta i de där lägenheterna permanent. Det är jag helt övertygad om.

Hur vet du det?

– Jag har ju ett sunt förnuft, det måste man ju få använda.