De vill inte att badet rivs och blir kallbadhus

Gruppen ska slåss enda in i kaklet för att försöka förhindra rivningen av badbyggnaden.
Gruppen ska slåss enda in i kaklet för att försöka förhindra rivningen av badbyggnaden.
Staden förhandlar med köpare av Liljeholmsbadet – som vill riva det gamla huset och bygga ett nytt kallbadhus på en flytbrygga.
– Jag blir förtvivlad, säger Marion Sundqvist, gammal stamgäst.

Badhuset som ligger i vattnet nedanför Hornstulls strand har varit stängt sedan 2016. För runt ett år sedan kom nyheten att det ska säljas, eftersom staden tycker att det skulle bli för dyrt att renovera den kommunalt ägda lokalen.

Nu har staden inlett förhandlingar med en än så länge hemlig aktör som vill köpa badet.

Tanken är, om köpet går igenom, att den gamla huskroppen ska rivas och att det ska byggas ett nytt kallbadhus med kafé och resturang, vilket Mitt i kunde avslöja förra veckan.

Vill inte ha kallbadhus

Men att riva den gamla kulturhistoriska badbyggnaden från 1930-talet väcker ont blod hos de gamla stamgästerna i Liljeholmsbadets vänner.

Vi blir förtvivlade när hör att badet kommer att rivas. Vi saknar det så. Det är konstigt att de inte kan renovera skrovet och ha kvar det som badhus, säger Marion Sundqvist.

Vad säger du om att det ändå blir ett bad, om det byggs ett kallbadhus?

– Vi behöver inte ett kallbadhus. Vi behöver 30 grader i vattnet som mjukar upp lederna.

Johan Ohlson, längst fram, tycker att en rivning av simhallen skulle bli ett öppet sår. Foto: Lisa Bonnichsen

Saknat av äldre

I 12 år besökte Marion Sundqvist badet regelbundet, berättar hon.

– Men sedan en dag när vi kom dit var det plötsligt igenbommat. Vi blev helt chockade. Det var fruktansvärt.

Hon tror att det mest är saknat av äldre, barnfamiljer och de handikappföreningar som använde simhallen. Vilket bekräftas av den gamle badmästaren Imre Nagy.

– Vi kräver att simhallen ska vara kvar. Det är inte ett nytt kallbadhus, en badbrygga, som Söder behöver. Det finns ju redan möjligheten att kallbada och basta vid Tanto, säger han.

Att riva simhallen skulle bli som ett öppet sår, säger Johan Ohlson.

– Det här en en av stadens mest ömma tår. Det finns ett kolossalt stöd att ha det kvar, säger han och hänvisar till de 3 500 som skrivit under protestlistor.

Imre Nagy, med grön halsduk är gammal badmästare. Bredvid honom till höger står Marion Sundqvist. Foto: Lisa Bonnichsen

För få besökare

Staden vill inte renovera badet, med motiveringen att kostnaden för renoveringen inte står i proportion till antalet besökare.

Men det är inte ett argument som biter på gruppen.

– De lägger ju ut miljarder på Slussen. Jag tycker att det är väldigt tråkigt att man inte kan prioritera detta, säger Marion Sundqvist.

Ska säljas så fort som möjligt

Det är inte klart när affären att sälja badet kommer gå i hamn. Dennis Wedin (M), fastighetsborgarråd, vill att processen skyndas på.

– Folk har varit rädda för att ta i den här känsliga frågan som verkligen engagerar många. Men jag är mån om att detta ska gå så fort som möjligt, har han tidigare sagt till Mitt i.

Gruppen som vill bevara badet tänker dock inte ge upp.

– Vi är beredda att gå hur långt som helst för att rädda kvar det, säger Ljubov Rinne.

Fakta

Nära 90 år gammalt badhus

Liljeholmsbadet är ett pontonbadhus vid Hornstulls strand.

Badet invigdes 1930 för att förse närområdet med badmöjligheter. Dusch och badkar var långt i från standard i lägenheter på den tiden.

1950 höll badet på att sjunka, och fick bärgas. På 1990-talet hotades det av nedläggning på grund av förfall, men renoverades efter protester.

Augusti 2016 stängdes badet på grund av säkerhetsskäl. Två utredningar om badets framtid gjordes, med slutsatsen att staden bör sälja badet eftersom det anses för dyrt att renovera.

I mars 2018 blev det klart att badet skulle säljas.

Badhuset är grönklassat av Stadsmuseet, vilket innebär att de anser huset vara ”särskilt värdefullt från en historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt”.