ANNONS

Badet i Tanto hotas av skugga från nya höghus

Ny vy från Tantolunden, om byggplanerna går genom. Illustration: SeARCH, Rotstein arkitekter och Equator
Ny vy från Tantolunden, om byggplanerna går genom. Illustration: SeARCH, Rotstein arkitekter och Equator
ANNONS

De som gillar kvällssol vid Tantobadet lär bli besvikna.

Det 38-våningshus som planeras i Marievik kommer att kasta skugga under augustikvällar.

Sju höga torn med 1000 nya lägenheter planeras att byggas i norra Marievik i Liljeholmen. Men tornen kan lägga hela Tantolundens badplats i skugga, i alla fall under den populära sommarmånaden augusti.

Det visar de solstudier som staden gjort inför förslaget att bygga ett kluster av bostadstorn som varierar mellan 12 och 38 våningar.

– Tantolundens badplats kommer inte att påverkas under mitten av maj, juni och juli. Däremot under augusti kommer bebyggelsen att skuggas mellan klockan 17 och 19, säger Susanne Arvidsson, stadsplanerare.

I förslaget konstaterar man att badplatsen används av många efter jobbet, och att skuggan kan komma att ”upplevas som störande” av soldyrkare.

Från och med i dag kan allmänheten tycka till om mastodontbygget. Planförslag och skisser finns att beskåda bland annat på stadsdelsförvaltningen vid Telefonplan.

Att höga hus planeras i Stockholm är inget nytt – framför allt inte i Liljeholmen som av vissa arkitekter kallas för Stockholms Lilla Manhattan. Men att bygga en grupp av höga punkthus – på det sätt som beskrivs i förslaget – är unikt för staden. Siluetten kommer för alltid att vara förändrad om projektet blir verklighet. Flertalet av punkthusen blir bland annat synliga från Skansen, Skinnarviksberget och Västerbron.

– Husen kommer att synas, och i gestaltningen måste vi förhålla oss till riksintresset för kulturmiljön. Men ambitionen är att det ska bli ett positivt tillskott, säger Susanne Arvidsson.

ANNONS

Det planeras också att kajen nedanför husen blir ett allmänt gång- och cykelstråk, att Liljeholmsbron får en ny cykelramp ner till området och att den privata båtmarinan rivs för att ge plats åt ett allmänt kajstråk. Försvaret har gett förhandsbesked – de höga husen stör inte, enligt stadsbyggnadskontoret.

Samrådet pågår till den 29 januari. Planerna beräknas komma upp för beslut under 2016.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.